10 tips om een luxueuze uitstraling te creëren in jouw interieur

Wat veel mensen wel eens in hun interieur missen, is de luxe uitstraling. Toch is het niet zo dat je dit alleen kunt bereiken met hele dure meubels, kostbare kunstwerken en bijzondere woonaccessoires. Uiteraard, heb je het budget dan kun je een geheel nieuw en luxueus interieur aanschaffen. Maar dit is niet altijd nodig. Een luxe interieur kun je ook met enkele kleinere ingrepen bereiken. Daarom een tiental tips hoe je dit kunt bereiken.

1. Ga voor kwaliteit

Een luxe uitstraling gaat niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. Dit is waar je op moet letten in ieder aspect van je interieur. Veel woonaccessoires hoeven niet altijd luxueus te ogen. Een enkel woonaccessoire van goede kwaliteit kan de uitstraling zeker luxueus maken. Dit geldt ook voor meubels. Veel meubelen heb je niet nodig voor je uitstraling, als ze maar van uitstekende kwaliteit zijn.

2. Kies voor stijlvolle binnendeuren van staal

De binnendeuren zijn nog dikwijls het ondergeschoven kindje van het interieur. Vaak doe je jarenlang met dezelfde binnendeuren en hooguit geef je ze een nieuw kleurtje. Durf te gaan voor echte stijlvolle en luxe binnendeuren en ga voor binnendeuren van staal, gecombineerd met glas. Deze zijn beter gekend als taatsdeuren. Dit is echt een trend op dit moment en dit is niet voor niets. Stalen binnendeuren hebben niet altijd een kozijn nodig en zijn uitgevoerd met stalen profielen en veel glas. Je binnendeuren zullen absoluut een blikvanger zijn.

3. Luxe ogende meubels

Wat betreft de uitstraling van meubels, zijn er veel kwaliteitsverschillen. Wil je een meubel hebben dat met zekerheid luxe kwaliteiten heeft, dan ontkom je niet aan een chesterfield zetel of nog mooier, een chesterfield bank. Een chesterfield heeft als voordeel, dat hoe ouder de zetel, hoe mooier hij is. De eerste aanschaf kan hoger zijn dan doorsnee zetels, maar een chesterfield gaat levenslang mee.

4. Onderschat de verlichting niet

Verlichting wordt nog veel te vaak onderschat. Het gaat niet om zomaar ergens een lampje plaatsen, over verlichting moet je goed nadenken. Maak dus een verlichtingsplan voor je woonkamer en pas hier nauwgezet de verlichtingssoorten toe. Pas daarna let je op het design en de uitstraling van je lampen, zoals exclusieve vloerlampen al dan niet gecombineerd met LED kaarshuizen bij de zithoek en een prachtige luxe kroonluchter in de inkomhal als blikvanger. Met de juiste verlichting heeft u zowel overdag als ´s avonds een luxueuze uitstraling.

5. Luxe raambekleding

woonkamer jaloezieën

Ruiten kunnen soms lastig zijn om van de juiste bekleding te voorzien. Dit komt ook omdat de raambekleding diverse functies moet vervullen. Het moet de ruiten een design geven, in de eerste plaatst binnen, maar ook van buiten moet de raambekleding er mooi uitzien. Daarnaast dient raambekleding vaak als zonwering. Met rolgordijnen of vouwgordijnen maak je nooit een verkeerde keuze. Wil je toch meer aansprekende en luxe raambekledig? Kies dan voor de klassieke luxe gordijnen. Pak het dan ook goed en ga voor een zware kwaliteit, zoals velours. Bijkomende tip: laat je gordijnen mooi op de grond vallen. Dit geeft een gevoel van overvloed en luxe.

6. Kies voor een ruimtelijke inrichting

Het interieur met luxe aankleden houdt ook in dat je het ruimtelijk inricht. Veel ruimte staat namelijk ook voor luxe. Dit is helaas niet de praktijk in veel woningen, maar je kunt een ruimte wel optisch groter en dus ook luxueuzer maken. Gebruik hiervoor vooral lichte kleuren. Het beste gebruik je voor de wanden als basiskleur wit, dit oogt altijd ruim. Plaats een bank ook ruimtelijk, dus niet tegen de muur, maar creëer de zithoek in het midden van de kamer.

7. Hou het bescheiden met woonaccessoires

appartement inrichten - interieur

Er zijn mensen die hun kasten vol hebben staan met potjes en beeldjes. Dit oogt soms erg rommelig en doet afbreuk aan de luxueuze uitstraling van het interieur. Een woonaccessoire is helemaal niet erg, maar overdrijf niet. Enkele exclusieve accessoires die als blikvanger van de kast fungeren zijn voldoende om de kast aan te kleden. Sowieso kun je alles in het interieur beter minimalistisch laten, dit oogt veel luxueuzer dan een volgepakte ruimte.

8. Kunst doet het in iedere ruimte goed

woontrends 2021 bank de schreeuw

Als je aan kunstwerken denkt, denk je waarschijnlijk aan de oude meesters. Nu zijn kunstwerken altijd goed om een luxueuze uitstraling te verkrijgen, maar dit hoeft helemaal niet duur te zijn. Sterker nog, als je zelf creatief bent, dan kun je een eigen schilderij maken. Anders zijn er ook meer dan voldoende en vooral leuke kunstwerken te vinden op een rommelmarkt of in een kringloopwinkel.

9. Kies voor goud

Goud en een luxe uitstraling gaan zeker samen. Alleen een heel interieur in het goud is misschien wel iets teveel van het goede. Maar dit houdt niet in dat je helemaal geen goud kunt gebruiken. Dit kan namelijk heel subtiel, met een gouden woonaccessoire of misschien inbouwspots met een gouden buitenrand.

10. Combineer enkele stijlen

Een strak en modern interieur wordt ook wel eens als luxe gezien. Maar tegelijkertijd kan dit ook wel eens saai overkomen. Een strakke lijnenstijl kan als luxueus worden ervaren, iets van ronde vormen geeft toch meer warmte aan het interieur. Combineer in dit geval enkele stijlen. Zo kun je in een strak en modern interieur best een klassiek stuk neerzetten met ronde vormen. De uitstraling blijft luxe en brengt ook de warmte en gezelligheid terug.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99