Een veilig huis met gelaagd glas

Als je bezig bent met het verbouwen van je woning of je je huis juist aan het verbouwen bent dan kan het ook slim zijn om naar de ramen te kijken. In sommige gevallen kun je dit namelijk verbeteren, bijvoorbeeld met behulp van gelaagd glas. Dit type glas bestaat uit meerdere glasplaten. Deze platen zijn op elkaar gesmolten. Ook is hier een speciale folie tussen geplaatst. Dit folie zal voorkomen dat het raam direct uiteenvalt bij een breuk. Als je je woning goed wilt beschermen tegen inbraak dan is gelaagd glas dus zeker een goede optie. Daarnaast bezit het ook nog eens een hoge isolatiewaarde, dus het is op deze manier ook beter voor je energieverbruik. In dit artikel kun je meer lezen over gelaagd glas. 

Wat is gelaagd glas precies? 

Gelaagd glas is niet helemaal hetzelfde als dubbel glas. Bij dit type glas worden namelijk twee losse glasplaten gebruikt, hier zit edelgas of een laag lucht tussen. Gelaagd glas bestaat juist uit twee of meer glasplaten die op elkaar geplaatst zijn. Hier tussenin zit dus een speciale folie van kunststof. De glasplaten en folie zijn aan elkaar gesmolten met behulp van veel hitte. Dit zorgt ervoor dat het glas vastzit aan het doorzichtige folie. Dit kun je heel lastig kapot maken, wat bijvoorbeeld ook het geval is bij een autoruit. Toevallig is dit ook gelaagd glas. Dit zorgt ervoor dat niet je hele ruit zal breken als er een steentje tegenaan komt. In principe leidt het normaal gesproken juist alleen maar tot een barst of ster. Dit is dan ook direct het grootste voordeel van gelaagd glas: bij harde stoten of botsingen zal het zo goed als nooit direct als geheel breken. Hierdoor wordt dit type beglazing dan ook wel vaak veiligheidsglas genoemd. 

Wanneer kun je kiezen voor gelaagd glas?

Gelaagd glas kan voor allerlei verschillende toepassingen ingezet worden. Eerder is bijvoorbeeld al genoemd dat dit soort beglazing gebruikt wordt voor de ruiten in de auto’s. Dit is dan ook direct eigenlijk het allerbekendste voorbeeld van een toepassing van gelaagd glas. Toch wordt het ook voor andere doeleinden ingezet worden. Zo kan het gebruikt worden voor glazen deuren of wanden in je woning, maar ook als je juist wilt dat de ramen in je huis extra sterk zijn. Dit is zeker slim om te doen, vooral doordat gelaagd glas diverse voordelen heeft. Hieronder kun je daar meer over lezen.

Inbraakwerend

Als je wilt dat je huis goed beschermd is tegen inbrekers is gelaagd glas zeker een aanrader, vooral als je kiest voor dit type beglazing met extra taaie folie. Het zal voor de inbreker dan extra lastig zijn om via een ruit je woning binnen te komen. Inbraakwerend dubbel glas werkt bovendien extra goed in combinatie met kwalitatief hang- en sluitwerk. Door hier gebruik van te maken zul je je woning vele malen veiliger kunnen maken. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat gelaagd glas niet zomaar zal breken, aan een steen alleen heeft de inbreker bijvoorbeeld niet voldoende. 

Kleine kans op verwondingen

Heeft je huis glazen deuren of lage ramen? Het is dan oppassen met kleine kinderen. Zij kunnen tijdens het spelen helaas door een glazen ruit of deur vallen of lopen. Toch kan dit jezelf ook gebeuren per ongeluk, een gevaar zit immers in een klein hoekje. Als het glas niet sterk genoeg is tijdens zo’n ongelukje dan kan dit voor veel letsel zorgen. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen, wat mogelijk is met behulp van gelaagd glas. Als dit type beglazing breekt dan zullen er namelijk geen stukken uitvallen door de kunststof folie. 

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 96