Donkere dagen: zo geef je inbrekers geen kans

Nu de dagen korter zijn en het langer donker is, vallen inbrekers minder op. Dat maakt het najaar voor inbrekers een geliefde tijd. Zorgen dat jouw waardevolle spullen geen kerstcadeau voor inbrekers worden? Neem voorzorgsmaatregelen en ga aan de slag met inbraakpreventietips.

Meeste inbraken in najaar

November, december en januari delen de top 3, als het gaat om de populairste maanden voor inbrekers. De favoriete tijd waarop wordt ingebroken, is tussen 3 uur en 4 uur ‘s nachts. Tijdens de kerstdagen wordt er procentueel gezien vaker ingebroken dan op andere dagen, zo blijkt uit onderzoek. Terwijl jij avondvullend geniet van een heerlijk diner en een gezellige avond met je familie, hebben inbrekers avondvullend de kans om jouw woning leeg te halen. Geen zin in een vervelende nasmaak? Gelukkig kun je zelf veel doen om een inbraak te voorkomen.

Kans op inbraken verkleinen

Zo nodig je geen inbrekers uit:

  • Doe de ramen dicht voordat je weggaat
  • Doe de deuren op slot als je weggaat, maar ook als je naar een andere verdieping gaat
  • Leg kostbaarheden zoals een laptop, tablet, smartphone en sieraden uit het zicht
  • Zorg voor verlichting en zet de radio aan
  • Doe alsof je thuis bent en laat glazen drinken op tafel staan
  • Verstop geen sleutels op ‘geheime’ plaatsen

Preventietips

Huisaanpassingen als preventie om een inbraak te voorkomen? Geef inbrekers geen kans en ga aan de slag met preventietips. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Van goede sloten en verlichting tot het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Sommige verzekeraars geven korting op hun inboedelverzekering als je woning het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft.

Goede verlichting is belangrijk

Uit het onderzoek blijkt dat er vooral tussen 3 uur en 4 uur ‘s nachts wordt ingebroken. Zorg daarom voor goede verlichting. Als je ‘s avonds niet thuis bent, maar ook ‘s nachts. Zo zet je inbrekers in de schijnwerpers:

  1. Stel een tijdschakelaar in voor binnen- en buitenverlichting
  2. Hang een sensorlamp op bij de voor-, achter-, poort- en garagedeur
  3. Kies voor buitenverlichting in je tuin

Lampen branden als je niet thuis bent of in het holst van de nacht je tuin, voordeur en achterdeur verlichten: het kan vanuit energiegebruik natuurlijk tegen je principes zijn. Kiezen voor led verlichting is dan een slimme keuze. Zo zet je inbrekers op een duurzame manier in de schijnwerpers.

Sloten, verlichting en alarmsysteem

Bescherm je huis tegen inbraak. Kies voor goede en duurzame verlichting in en om je huis, hang goede sloten op en leg desnoods een alarmsysteem aan. Of pak het uitgebreider aan en ga aan de slag met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Zo verklein je de kans op een inbraak en worden jouw waardevolle spullen geen kerstcadeau voor inbrekers. En heb je een probleem met je slot vraag dan naar een slotenmaker. Zij kunnen je snel en vakkundig helpen.

Als je op zoek bent naar een huis bekijk dan tijdens het bezichtigen hoe het huis is beveiligd. Vraag ook altijd aan de makelaar welke maatregelen er zijn getroffen. Ook kunnen zij zorgen voor de juiste keurmerken. Wil je een echt onafhankelijk advies over de woning dan adviseren wij om een aankoopmakelaar in de armen te nemen.

Mieke Verhoef
Mieke Verhoef

Mieke Verhoef freelance copywriter. Zij werkte voor een van de grootste verzekeraars ter wereld en heeft ruime ervaring in de financiële dienstverlening, verzekeringsbranche en woningmarkt. Mieke schrijft voor bedrijven die het leven (financieel) beter, bewuster, duurzamer en gezonder maken. In haar blogs voor Huislijn deelt Mieke haar kennis, geeft ze tips en gaat ze in op uiteenlopende vraagstukken over wonen en verzekeringen.

Artikelen: 19