De voor- en nadelen van het kopen van een huis met bitcoins

Bitcoin, Litecoin en andere cryptocurrencies zijn al jaren een hot topic in de financiële wereld, maar pas sinds kort kwamen ze in de schijnwerpers te staan in de vastgoedsector. Er zijn namelijk al verschillende eigendommen, waaronder luxe en commerciële eigendommen, gekocht met cryptocurrency. Een verkoper in Miami maakte vorig jaar bijvoorbeeld furore toen ze verklaarden dat ze alleen Bitcoin zouden accepteren voor hun huis, ter waarde van meer dan een half miljoen dollar. Het werd uiteindelijk verkocht voor 33 bitcoin. Bitcoin kopen kan dus een goede, nieuwe manier zijn om een woning aan te schaffen. Jonge kopers die hebben geprofiteerd van cryptocurrency, proberen hun bezit steeds meer te diversifiëren naar onroerend goed. Moderne verkopers weten juist dat ze hun opties open moeten houden. Naarmate het kopen van onroerend goed met cryptocurrency steeds gebruikelijker wordt, zullen zowel kopers als verkopers onderhevig zijn aan de implicaties, inclusief de voor- en nadelen. Daarover kun je meer lezen in dit artikel. 

Wat zijn de voordelen van het kopen van een woning met bitcoin?

Het is tegenwoordig dus mogelijk om een huis te kopen met cryptocurrencies, waar bitcoin natuurlijk verreweg het bekendste voorbeeld van is. Dit is direct ook de digitale munt die het meeste waard is. Bitcoin kopen om hiervan vervolgens een woning aan te schaffen heeft een paar voorbeelden:

  • Diversificatie: Slimme beleggers weten dat ze hun eieren nooit in één mand moeten stoppen. Degenen die hebben geprofiteerd van cryptocurrency, kijken misschien juist weer naar onroerend goed. Logisch, want dat wordt over het algemeen als één van de veiligste beleggingen wordt beschouwd. Door dit te doen willen ze hun portefeuille diversifiëren.
  • Winst: Beleggers die geld hebben verdiend met cryptocurrency, willen misschien hun winst vastleggen door zich niet langer te laten beïnvloeden voor de volatiliteit van de cryptomarkt. Investeren in commercieel onroerend goed kan een uitstekende manier zijn om winst vast te leggen door een waardevol actief te kopen, wat een stuk minder last heeft van volatiliteit is dan bitcoin, zoals je kunt zien aan de bitcoin koers
  • Onderhandelingsmacht: Net als mensen die contant geld kopen, zullen crypto-investeerders die bereid zijn om een ​​volledig bod te doen een voorsprong hebben op concurrerende markten. Steeds meer advertenties geven namelijk aan dat de verkoper ‘bitcoin accepteert’. De kans is bovendien groot dat steeds meer Nederlanders in de toekomst wel crypto willen voor hun huis. 
veilig huis

Wat zijn de nadelen van het kopen van een huis met bitcoin?

Net zoals alle andere betaalmethoden heeft bitcoin ook een paar nadelen. Als je hier naar kijkt dan denk je misschien dat het niet zo slim is om een huis te kopen met een cryptomunt, maar toch hoeft dat niet beslist het geval te zijn. Alsnog is het wel goed om te weten wat precies de nadelen zijn van deze betaalmethode bij het aanschaffen van een woning. Daarom vind je hieronder drie voorbeelden hiervan:

  • Ingewikkelde belastingsituatie: Bitcoin is natuurlijk niet gereguleerd, wat direct één van de grootste voordelen van cryptovaluta’s zijn. Toch werkt het ook nadelig.  Omdat het niet gereguleerd is, kan het handelen in cryptocurrency namelijk een lastige belastingkwestie zijn. Het verhandelen, uitwisselen of uitgeven van cryptovaluta is doorgaans onderworpen aan vermogenswinstbelasting. Het is hierbij zeker verstandig om dit goed te onderzoeken. Het kan zelfs aan te raden zijn om de Belastingdienst te bellen als je vragen hebt. Betrek hierbij ook je belastingadviseur.
  • Gelimiteerde beschikbaarheid: Het aantal verkopers dat crypto accepteert, is nog relatief klein, hoewel crypto transacties wel toenemen.
  • Gelegenheidskosten: Door hun cryptomunten in te wisselen voor onroerend goed, kunnen kopers de toekomstige waardering van de munt mislopen. Natuurlijk is het nog maar de vraag of bitcoin daadwerkelijk stijgt, dat weet niemand zeker. 
Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 102