De grootste blikvanger in huis is de vloer

Ik ken geen ander item in huis dat zo beeldbepalend is als de vloer. Verander wat er op je vloer ligt en je verandert de volledige uitstraling van je huis.

Het is dus een belangrijk onderdeel van je inrichting en de moeite waard om er extra aandacht aan te besteden.

Daarom nemen we in dit blog de verschillende keuzes van vloeren onder de loep èn gaan we in op enkele vragen die je jezelf kunt stellen voordat je tot aanschaf van een vloer overgaat.

Type vloeren:

We beginnen met een overzicht van de meest bekende vloeren. Ze zullen je bekend voorkomen! Het zijn onder andere:

  • De zachte vloerbedekking zoals tapijt.
  • Een houten vloer zoals parket of lamelparket.
  • Een vloer van pvc.
  • De welbekende laminaatvloer.
  • Overige vloeren zoals linoleum of vinyl.


Stel jezelf deze vragen om de keuze te vergemakkelijken:

1) Heb je kleine kinderen? (of ben je zelf vaak op de vloer te vinden?)
Baby’s, peuters en kleuters spelen vaak op de vloer en kruipen het hele huis rond. Dan is het fijn als de vloer behaaglijk aanvoelt. Je zou dan aan een zacht tapijt kunnen denken. Maar tegelijkertijd wil je niet steeds allerlei moeilijk op te zuigen kruimels tussen je tenen voelen. Je kunt daarom misschien beter denken aan een makkelijk te reinigen vloer met vloerverwarming. Ook een vloer zonder overgangen is prettig, zodat er niets in de naden blijft liggen.

Natuurlijk geldt dit punt ook als je zelf veel op de vloer te vinden bent. Bijvoorbeeld omdat je veel sportoefeningen doet of een fervent yoga beoefenaar bent.
Denk ook eens aan een kleed ter plaatse van de bank als een welkome aanvulling.

2) Heb je huisdieren?
Met name honden glijden makkelijk uit op een laminaatvloer. Zij hebben een beetje reliëf nodig voor grip om te kunnen lopen en rennen. Anderzijds wil je niet dat de nagels van je hond, kat of ander huisdier sporen in de vloer achterlaat. Een stevig materiaal is dan ook van belang. Gelukkig is de kwaliteit van vloeren hoog en zijn er genoeg mogelijkheden. Maak dit punt dan ook zeker bespreekbaar bij de speciaalzaak.

Intensief gebruik gebeurt overigens niet alleen door huisdieren, een druk huishouden waarbij de kinderen bijvoorbeeld graag in de woonkamer skaten, kunnen ook een vloer gebruiken die dat aankan 😉

3) Hou je van een strakke uitstraling of meer van een klassieke uitstraling?
Jouw persoonlijke voorkeur is allesbepalend voor de keuze die je gaat maken. Vloeren die bij een klassieke uitstraling passen, zijn bijvoorbeeld de visgraatvloer of een Hongaarse punt. Dit kan prachtig worden gecombineerd met een ingelegde rand in een afwijkende kleur, wat de klassieke sfeer benadrukt.

nieuwe laminaatvloer

Een voorbeeld van strakke vloeren, zijn de ‘Martijn de Wit pvc vloeren’ Het is niet verwonderlijk dat dit type vloer aan populariteit wint. Redenen zijn onder meer dat de vloer lang meegaat, weinig onderhoud vraagt, van nature geluiddempend is en bovendien hygiënisch in gebruik. Verder is pvc, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, te verkrijgen in bijna elke look die je wenst. Populair is de houtstructuur, maar ook een betonlook of natuursteen is mogelijk. 

De conclusie

Je leest het al: er zijn ideeën genoeg en er zijn diverse invalshoeken om je keuze op te baseren. Wat je ook kiest: kies iets wat echt bij je past en waar je voorlopig niet op uitgekeken raakt!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207