Energiecontract: Hier dien je op te letten als je gaat verhuizen

De meeste mensen blijven niet hun hele leven lang op dezelfde plek wonen. De persoonlijke wensen veranderen of de gezinssituatie is anders. Er zijn verschillende redenen om te verhuizen. Je dient bij een verhuizing wel rekening te houden met je energiecontract. Vaak denken consumenten dat ze altijd een nieuwe energieleverancier moeten kiezen als ze gaan verhuizen. Dat is niet zo. Indien mogelijk mag je ook het huidige contract meenemen naar het nieuwe adres. Het doorgeven van de meterstanden is cruciaal. Geef een verhuizing dus altijd door aan je energieleverancier.

 

Ik ga verhuizen, wat nu?

Ga je verhuizen? Dan dien je dit zo snel mogelijk aan de energieleverancier door te geven. Dat kan al vanaf drie maanden voor de datum dat je daadwerkelijk gaat verhuizen. Als je op korte termijn gaat verhuizen, dien je dit uiterlijk twee weken van te voren te melden bij de energieleverancier. De energieleverancier stuurt je hiervan een ontvangstbevestiging. Je hoeft geen brieven te schrijven, deze melding kun je bij de meeste energieleveranciers gemakkelijk online doen.

 

Opzeggen of energiecontract door laten gaan?

Wanneer je naar een nieuwe woning gaat, is het ook mogelijk dat je toch liever voor een andere energieleverancier kiest. Dan dien je je huidige contract op te zeggen en een nieuwe energieleverancier te kiezen. Maar je dient wel met een aantal zaken rekening te houden. Ten eerste hanteren de meeste aanbieders een opzegtermijn van tenminste 30 dagen. Soms worden er ook opzegboetes in rekening gebracht als je te vroeg opzegt. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je gaat samenwonen.

 

Meterstanden doorgeven

Als je gaat verhuizen, is één stap onvermijdelijk. Het gaat hier om het doorgeven van de meterstanden. Deze dien je te noteren op de dag dat je gaat verhuizen. Noteer op die dag de meterstanden van gas en elektriciteit van zowel de oude als de nieuwe woning. Controleer altijd of het formulier correct is ingevuld voordat je een handtekening zet. Dit formulier stuur je op naar de energieleverancier of vul je in via internet. Het is nodig dat je uiterlijk binnen vijftien dagen na verhuizing de meterstanden doorgeeft. Als er in beide woningen een slimme meter was geplaatst, hoef je niets te doen.

 

Vervolgens geeft de energieleverancier de meterstanden weer door aan de netbeheerder. De netbeheerder houdt ook wijzigingen zoals verhuizingen bij. Als je niet op tijd de meterstanden doorgeeft, kan de netbeheerder een schatting maken. Dan kunnen de kosten onverwacht hoger uitvallen.huisdieren en verhuizen

 

De eindafrekening

De meterstanden die je hebt doorgegeven zijn de basis van de eindafrekening van de oude energieleverancier. Als je een fout hebt gemaakt, is de kans groot dat de meterstanden toch niet kloppen. Dan dien je contact op te nemen met je oude energieleverancier. Het is namelijk mogelijk om binnen vijf werkdagen voor het einde van de derde maand na de verhuizing de meterstanden nog te corrigeren.

 

Daarna krijg je de eindafrekening. Deze is definitief. Als je niet de juiste meterstanden of helemaal geen meterstanden hebt doorgegeven, maakt de netbeheerder een schatting. Daardoor kan de eindafrekening uiteindelijk een stuk minder positief uitvallen.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 159