Het stinkt hier

Stank is niet een van onze favoriete onderwerpen. Maar wie kent ze niet; de kookluchtjes, zweetgeuren en toiletluchten. Er zijn allerlei oplossingen om deze geuren tegen te gaan: de welbekende afzuigkap, deodorant, wc-blokjes en zelfs hele toiletsystemen die stank zou moeten verhelpen.

 

Maar dan zijn we er nog niet, want wat te denken van luchtjes die we niet direct herkennen.  Waarbij je eerst dagenlang loopt te zoeken naar een mogelijke oorzaak. Zelf heb ik wel eens last gehad van een chemische verbinding die ontstond door verschillende verflagen die over elkaar waren aangebracht. Een onprettige geur waarvan de oorsprong zich niet makkelijk liet achterhalen. Via via kwamen we na twee weken bij iemand die de oorzaak wist te benoemen. De oplossing was daarna gelukkig snel gevonden.  In dit geval was verf de oorzaak, maar het kan natuurlijk van alles zijn. Een dode muis op een plafond, schimmel door een nog niet ontdekte lekkage, een lege siffon bij een douche. Noem het maar op.

 

Wat ruik je dan

Elk probleem kent zijn eigen specifieke lucht. Een van de meest vervelende geuren laat zich niet makkelijk omschrijven. Het is een soort zwavelgeur in huis. Beter bekend als de geur van rottende eieren of een lijkgeur.

In mijn voorbeeld lees je dat we er een halve maand over hebben gedaan om te achterhalen waar de rare lucht vandaan kwam. Met deze zwavelgeur hou je dat niet vol. En dat moet je ook niet willen, want het is hartstikke ongezond. Het is nodig om meteen actie te ondernemen. Normale lucht bestaat niet alleen uit zuurstof, zoals veel mensen denken. Ook in gezonde lucht zitten stikstof en overige gassen. De samenstelling verandert op het moment dat er de geur van een vreemde oorzaak zoals een dode muis aan wordt toegevoegd. Daardoor ontstaat irritatie aan de ogen en luchtwegen. En als je te lang wacht met het aanpakken van de oorzaak, kan het zelfs de dood tot gevolg hebben.

 

Opletten geblazen

Wij wisten niet waar we een oplossing moesten zoeken. En bovendien was de geur niet overdreven penetrant en alleen beperkt tot de hal. We namen daarom de tijd om de oorzaak op te sporen. Maar als je dit artikel leest en je hebt last van geuren waarvan je de oorzaak niet kent, dan weet je nu bij wie je terecht kunt. Sowieso is het slim om je te verdiepen in het voorkomen van overlast door geuren. Rookmelders zijn er ook om je te waarschuwen voor brand voordat je er zelf erg in hebt. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Mijn advies is dan ook: ga op onderzoek uit, wacht niet te lang en doe je voordeel met de tips uit dit blog.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207