Waarom houten jaloezieën sfeer in je huis brengen

Met houten jaloezieën voor je raam creëer je net iets meer warmte en sfeer in je huis. Natuurlijk komt dat omdat hout een natuurlijk product zijn en houten jaloezieën nog een beetje naar hout ruiken, zeker als ze niet nieuw zijn. Maar ook de structuur van hout speelt hier een grote rol bij. De houtnerven zorgen dat het zonlicht op een of ander manier zachter de kamer inkomt en als je de jaloezieën aanraakt voelt het prettiger en vriendelijker als het het vergelijkt met bijvoorbeeld kunststof of aluminium. Ook als je jaloezieën een kleur geeft die bij jou interieur past blijft de structuur van het hout zichtbaar en krijgt de kleur meteen een warmere gloed mee. Hoe dan ook’ een houten jaloezie voegen echt iets toe aan je interieur. Of je nou van klassiek, modern, retro of een mixstijl houdt. In dit artikel inspireren we je graag hoe je met houten jaloezieën de perfectie sfeer in jouw huis creëert.

 

Ramen houden van hout

De meest houten jaloezieën zijn gemaakt van Lindenhout, Abachi of Pauwlona hout, ook bamboe wordt vaak gebruikt. Natuurlijk hebben alle houtsoorten andere eigenschappen en een unieke uitstraling. Zo krijg je met Paulownia hout een relatief lichte jaloezie met een duidelijke houtstructuur en dus geschikt voor grotere raampartijen. Lindehout is naar verhouding wat gladder dan andere houtsoorten en Abachi hout wordt vaak toegepast bij bredere lamellen. In de meeste winkels kun je de samples van de verschillende houtsoorten vergelijken voor je een keuze maakt.

 

Niet voor elk raam

Voor we verder gaan is het goed om even te vertellen dat houten jaloezieën helaas niet geschikt zijn om voor ieder raam te hangen. Omdat hout zwaarder is dan bijvoorbeeld plastic of aluminium zijn hele lange jaloezieën voor hele lange ramen niet zo’n goed idee. Je hebt dan namelijk kans dat ze door het gewicht in het midden doorbuigen. Bovendien worden ze zo te zwaar om ze in je eentje aan het touwtje omhoog te trekken. Toch kan het wel. Sommige leveranciers hebben speciale constructies ontwikkeld waarmee jaloezieën tot ruim drieënhalve meter mogelijk zijn! En omdat hout een natuurlijk product is zijn houten jaloezieën in natte ruimtes zoals de douche ook niet heel geschikt. Kromtrekken en schimmelvorming ligt op de loer.sfeer in je huis

 

Smal of breed?

Houten jaloezieën zijn in verschillende breedtes en kleuren verkrijgbaar. Die van 25 millimeter zijn wat subtieler en ogen moderner dan de stoerdere en meer robuuste jaloezieën van bijvoorbeeld 65 millimeter breed. Ook zijn dan smalle en dan weer brede jaloezieën in de mode. Op dit moment zie je vaak de industriële look van brede lamellen in donkergrijs terwijl het een tijdje geleden de trend was om de jaloezieën te matchen met de houten vloer of eettafel. Ons advies? Hang voor je raam wat jij mooi vindt!

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 122