Rolgordijnen op maat: waar moet je rekening mee houden?

Het raam is misschien wel het laatste onderdeel waar je rekening mee houdt bij het inrichten van een kamer. Toch kan het juist de stijl van een ruimte bepalen. Een kaal raam is natuurlijk niet mooi, gelukkig heb je online een ruime keuze aan rolgordijnen. Maar waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van rolgordijnen op maat?

 

Voor welke kamer ga je rolgordijnen gebruiken?

In steeds meer Nederlandse huishoudens kom je rolgordijnen op maat tegen. Deze raamdecoratie is modieus, veelzijdig en geeft sfeer aan een kamer. Bovendien maximaliseert het de leefruimte, wat inhoudt dat het voldoende zonlicht, schaduw en warmte ontvangt. Ga bij het kiezen niet over één nacht ijs. Het moet namelijk wel goed bij een kamer passen. Stel jezelf de volgende belangrijke vraag: ‘voor welke type kamer heb ik een rolgordijn nodig?’ Voor een donkere slaapkamer kun je het beste kiezen voor verduisterende stoffen en bekledingen. Deze materialen bevatten geen gaten die het licht binnenlaten.

 

Vochtige ruimtes: pas op

Misschien wil je graag rolgordijnen in een vochtige ruimte laten plaatsen, zoals een badkamer of keuken. Goed idee, want een mooi keuken interieur draagt bij aan de sfeer van je woning. Maar bij rolgordijnen kun je natuurlijke materialen zoals hout, zijde en linnen het beste vermijden. Het risico bestaat dat ze in vochtige omstandigheden gaan rotten of verbleken. En dat wil natuurlijk niemand! Voor een badkamer of keuken raden we polyester en PVC aan.

 

Meten = Weten

Het is niet fijn als er in een kamer teveel zonlicht schijnt. Gelukkig kun je dit met de juiste rolgordijnen eenvoudig voorkomen. Het leidt fel zonlicht weg, terwijl er nog steeds voldoende licht in de kamer valt. Zorg er van tevoren wel voor dat je goed meet. Bedenk of je ze binnen of buiten de uitsparing van het raam wilt laten passen.  Voor buiten de uitsparing moet je de breedte en het gebied boven het raam dat u wilt bedekken meten.  Voor een rolgordijn dat binnen de uitsparing past, neemt je drie metingen (boven, midden en onder) over de breedte en drie metingen voor de val (links, midden en rechts). Gebruik de kleinste meting voor zowel de breedte als de val.

 

Gebruik een meetlint en millimeters

Gebruik altijd een metalen meetlint wanneer je gaat meten. De stofbanden kunnen namelijk gaan uitrekken en zijn vervolgens onnauwkeurig. Neem je metingen altijd millimeters en niet inches of centimeters. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een rolgordijn bestelt dat niet past bij je raam!

 

Schoonhouden

Is het tijd om je huis schoon te maken? Vergeet dan je rolgordijnen niet. Houd ze stofvrij door ze regelmatig te stofzuigen met een borstelbevestiging. Heb je last van hardnekkige vlekken? Geen stress, want die kun je prima reinigen met een reinigingsmiddel. Gebruik wel een doekje, want rechtstreeks met de reinigingsmiddel op de stof spuiten kan zorgen voor beschadigingen.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99