Zo creëer je een fijne zithoek in ieder interieur!

De inrichting van jouw zithoek, waar moet je beginnen? Wat is de juiste bank voor jou en hoe creëer je een fijne sfeer in de woonkamer? Smaken verschillen natuurlijk, maar in de basis creëer je met een paar elementen een fijne zithoek.

 

De ideale bank 

Wat voor de een een hele fijne bank is, hoeft voor de ander niet zo te zijn. Zo zie je vaak dat jongere mensen een zachte loungebank heerlijk vinden en dat oudere mensen toch graag het comfort zoeken in een goede zithouding met stevige kussens en een hogere zit. Een bank of hoekbank met relaxfunctie zie je ook steeds vaker in het interieur. Hiermee kun je heerlijk onderuit, maar wordt je lichaam nog wel goed ondersteund. Bij het uitzoeken van een nieuwe bank is het dus belangrijk dat je ook goed kijkt naar het comfort en de zithouding van de bank, ga daarom eens naar een woonboulevard en ontdek wat voor jou de ideale bank is. 

 

Voldoende zitplekken

In de zithoek is het natuurlijk ook belangrijk dat je voldoende zitplekken hebt. Heb je een groot gezin dan kan een ruime hoekbank de oplossing zijn. Ben je met z’n tweeën dan kan een enkele bank al voldoende zijn. Wil je extra zitplekken creëren en de woonruimte tegelijkertijd flexibel houden? Plaats dan één of twee fauteuils bij de bank. Maak van de fauteuil(s) een echte eyecatcher met een uitgesproken kleur, design of unieke stoffering. 

 

Een ruime salontafel of flexibel met bijzettafels?

Een grote salontafel geeft veel ruimte voor hapjes op tafel en gezellige woonaccessoires, maar is zo’n groot blok wel handig voor jou? Wanneer je wat meer flexibiliteit wilt is een set bijzettafels een mooi alternatief. Ze geven een speels effect en je kunt ze gemakkelijk verplaatsen en neerzetten waar je ze nodig hebt. 

 

Creëer eenheid met een vloerkleed

Wanneer je alle onderdelen van de zithoek bij elkaar zet, lijken ze te zweven. Er is niets wat de bank, fauteuils en tafels met elkaar verbindt. Dit komt vaak niet ten goede van de sfeer van de woonkamer en kan er zelfs wat ‘rommelig’ uit zien. Met een groot vloerkleed creëer je als het ware een eiland dat alle losse meubels met elkaar verbindt. Dit geeft een knusse en warme sfeer. 

 

Verlichting 

In het interieur is verlichting een belangrijke factor als het aankomt op sfeer en functie. Lees je ‘s avonds graag een boek op de bank of in de stoel, dan is een functionele leeslamp op deze plek niet overbodig. Maar ook fijne sfeerverlichting mag niet ontbreken in de zithoek wanneer het ‘s avonds donker wordt. Je hoeft natuurlijk niet direct een grote vloerlamp te plaatsen. Een kleinere lamp op een hoektafel geeft ook het gewenste effect.

appartement inrichten - interieur

Sfeervolle woonaccessoires

Maak de inrichting af met sfeervolle woonaccessoires. Hiermee breng je jouw persoonlijke stijl in het interieur. Iedereen heeft natuurlijk een eigen stijl, maar er zijn wel een aantal basistips voor een goede styling. Kies voor één of twee accentkleuren naast de neutrale basiskleuren voor een mooi en rustig geheel. Natuurlijk kun je ook met verschillende kleurtinten werken binnen dezelfde kleurfamilie. Groepeer je woonaccessoires! Als je overal wat plaatst, wordt het een onsamenhangend geheel wat enigszins rommelig oogt. Kies ook voor een oneven aantal, bijvoorbeeld drie of vijf accessoires in verschillende hoogtes bij elkaar. Door ze in verschillende hoogtes bij elkaar te zetten, creëer je een speels geheel. 

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99