Welke type garagedeur past het beste bij jou?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe garagedeur kan het best lastig zijn om de  juiste deur te kiezen. Het aanbod in garagedeuren is de laatste jaren namelijk enorm gegroeid. Ondanks dat behoorlijk veel modellen zijn, zijn er in de basis een aantal garagedeur typen waaruit je kunt kiezen. In dit artikel lees je hier meer over.

 

Kanteldeuren

Kanteldeuren hebben een aantal grote voordelen. Bij merken in een wat hogere prijsklasse is er vaak goed nagedacht over de details. Er zijn bijvoorbeeld flexibele beschermkappen voor bepaalde onderdelen van de deur om de kans te verkleinen dat je jezelf verwondt aan een van de onderdelen van de garagedeur. Maar waarom zou je kiezen voor een kanteldeur? Vooral bij een garage die niet goed geïsoleerd hoeft te worden is een kanteldeur een prima oplossing. Omdat kanteldeuren een stuk minder goed geïsoleerd zijn dan bijvoorbeeld sectionale garagedeuren en de deur ook niet tochtvrij afsluit zou een kanteldeur niet de juiste optie zijn voor als je geen last van tocht in je garage wilt hebben.

 

De sectionale garagedeur

De sectionale garagedeur wordt ook wel een lamellen deur of paneeldeur genoemd. Deze garagedeur opent verticaal naar boven waardoor je meer ruimte in de garage overhoudt en van de volledige ruimte gebruik kunt blijven maken. Nog een voordeel van een sectionaaldeur is dat deze altijd passen waardoor je voor zowel een rechthoekige deur, een deur die afgeschuind is en een deur met een rondboog kan kiezen.

 

Zijdelingse sectionale garagedeuren

Bij een zijdelingse sectionale garagedeur worden de lamellen horizontaal geopend. Het voordeel hiervan is dat je veel ruimte in de garage kunt besparen. Daarnaast is deze deur ideaal voor als je alleen even met de fiets of wat gereedschap de garage uit wilt omdat je de deur niet helemaal open hoeft te doen. Een zijdelingse garagedeur is met name handig voor garages met een laag plafond of een garage waar juist veel spullen tegen het plafond aan worden opgeslagen. Ten slotte is een zijdelingse garagedeur ook goed geïsoleerd waardoor warmte beter binnen wordt gehouden.

 

Roldeuren

Roldeuren zijn de ideale oplossing voor wanneer je niet genoeg ruimte hebt om een sectionaaldeur of kanteldeur te plaatsen. Voor deze deuren heb je namelijk ruimte nodig direct onder het plafond. Als je deze ruimte niet hebt dan bieden roldeuren de uitkomst.

Doordat de lamellen van een roldeur kunnen worden opgerold blijft er veel ruimte in je garage over. Ook kun je bij het inparkeren tot aan de deur doorrijden, omdat de lamellen verticaal worden opgerold en de deur daarom niet naar buiten toe open kantelt.

 

Het materiaal

Een garagedeur kan van verschillende soorten materialen worden gemaakt. Materialen die veel worden gebruikt zijn kunststof, metaal maar ook hout.  Als het om materiaalkeuze gaat hangt het er vanaf welke uitstraling je aan de garage wilt geven en in hoeverre je bereid bent om periodiek onderhoud aan de garagedeur te plegen.

Kunststof garagedeuren zijn in principe onderhoudsvrij. Af en toe een poetsbeurt of een klein onderdeel vervangen is het enige wat deze deur nodig zou kunnen hebben.

Als je besluit om voor een houten garagedeur te kiezen dan is er veel meer onderhoud nodig. Hout moet namelijk om de zoveel tijd goed onderhouden worden om te voorkomen dat het lelijk wordt of gaat rotten en daardoor vervangen moet worden.

 

Al met al is een garagedeur over het algemeen een product waar je jarenlang gebruik van gaat maken waardoor het daarom ook verstandig is dat je je eerst rustig gaat kijken en vergelijken naar de mogelijkheden om vervolgens een weloverwogen beslissing te nemen. Oriënteer je daarnaast ook goed naar de aanbieders. Als je een paar specialisten hebt geselecteerd zou je ook langs deze aanbieders kunnen gaan om de deuren in het echt te bekijken. Op die manier krijg je een beter inzicht  en heb je daarnaast ook gelijk inzicht in hoe schappelijk de prijzen van de diverse aanbieders zijn.

G. Reinders
G. Reinders
Artikelen: 10