Nieuw huis? Check de groepenkast!

Ga je een nieuw huis kopen of heb je net een nieuw huis gekocht? Vaak is dat heel erg spannend! Hierdoor zijn er bepaalde zaken waar je niet zo snel aan denkt. Waarschijnlijk heb je jouw droomhuis na de bezichtiging in je hoofd al ingericht. Maar heb je ook naar de groepenkast gekeken? Grote kans dat je dit over het hoofd hebt gezien. Toch kan dit van groot belang zijn. Waarom dit is, zullen we hier aan je uitleggen.

 

Waarom is een goede groepenkast belangrijk?

Vanuit de groepenkast wordt de elektrische energie beveiligd en verdeeld over de elektrische installatie in een huis of ander gebouw. Wat je allemaal kunt aansluiten op de groepenkast is afhankelijk van de indeling hiervan. In een groepenkast moet sowieso een hoofdschakelaar zitten. Daarnaast is het ook verplicht om minstens twee aardlekschakelaars in de groepenkast te hebben. Op een aardlekschakelaar mogen maximaal vier groepen aangesloten worden. Wil je gaan koken op inductie? Dan is in de meeste gevallen een fornuisgroep nodig. Als je gebruik gaat maken van een krachtgroep, dan heb je een 4-polige aardlekschakelaar nodig.

 

Zoals je dus kunt zien moet jouw groepenkast over de juiste modules beschikken. Daarom is het van belang dat jouw groepenkast goed is ingericht. Daarnaast is het voor de veiligheid ook erg belangrijk dat de onderdelen in de groepenkast goed werken. Met een hoofdschakelaar kan namelijk de gehele installatie in één keer uitgeschakeld worden. En met een aardlekschakelaar maakt de elektrische installatie spanningsloos op het moment dat er teveel lekstroom is. Het is erg belangrijk om deze met regelmaat te testen. Dit kun je heel eenvoudig doen door middel van de testknop die zich op de aardlekschakelaar bevindt.

 

Verschillende soorten groepenkasten

Je hebt de keuze uit veel verschillende soorten en opties voor groepenkasten. Allereerst moet je bepalen of je een 1-fase of 3-fase groepenkast nodig hebt. In een woning heb je meestal voldoende aan een normale groepenkast, maar op sommige plekken kan het nodig zijn om voor een waterdichte variant te kiezen. In elektrotechnische groothandels, zoals Elektramat, heb je de keuze uit verschillende merken. Een voorbeeld hiervan is Hager. Dit merk biedt componenten en groepenkasten die geschikt zijn voor vrijwel iedere situatie. De producten van Hager zijn allemaal voorzien van KEMA-keur. De groepenkasten zijn verkrijgbaar in vier afmetingen. Welke geschikt is voor jouw situatie is afhankelijk van het aantal componenten wat je erin gaat plaatsen.

 

Groepenkast met busboard systeem

Zoals hierboven is aangegeven, zijn er veel verschillende merken groepenkasten. De groepenkasten van ABB vallen op door de manier van bedraden van componenten. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een busboard systeem. De componenten kunnen op een DIN rail geklikt worden en worden op deze manier voorzien van stroom.

 

Het mag dus wel duidelijk zijn dat een groepenkast niet zomaar iets is. Als je hier even de tijd voor neemt, dan is het de bedoeling dat je er jaren mee vooruit kunt zonder dat je er al te veel omkijken naar hebt.

G. Reinders
G. Reinders
Artikelen: 10