Een schutting plaatsen: 3 tips

Een tuinafscheiding maakt je tuin net wat gezelliger én het zorgt voor privacy. Wat je stijl ook is, dankzij de enorme keuze in schuttingen is er altijd wel iets wat bij je past. En anders kun je ook altijd zelf nog aan de slag met tuinhout. Maar hoe pak je het plaatsen van een schutting aan? Lees hier 3 handige tips die je op weg helpen.

 

Tip 1 Overleg met buren

Een schutting is iets waar je niet alleen zelf tegenaan kijkt, maar je buren ook. Daarom is het handig om van tevoren te overleggen of in ieder geval te laten weten wat de plannen zijn. En het voordeel is dat het geld kan schelen, want misschien kun je ook samen een plan maken voor de schutting en de kosten delen.

 

Tip 2 Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Die uitdrukking komt ook nu van pas, want als je alles goed voorbereidt, is de uitvoering gemakkelijker omdat je niet tijdens het plaatsen onverwachte problemen tegenkomt. Denk onder meer goed na over de afmetingen van de schutting en of de gewenste hoogte ook is toegestaan door de plaatselijke gemeente.

 

En wat moet er gebeuren voordat je de schutting kunt plaatsen? Misschien staat er een oude tuinafscheiding in je tuin die eerst gesloopt moet worden of moet er een haag verwijderd worden. Bekijk ook of de grond dan meteen geschikt is voor het plaatsen van de schutting. Bij het verwijderen van beplanting kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je ook nog flink moet graven om te zorgen dat er geen wortels achterblijven in de grond.

 

Maak ook een goede lijst met alles wat nodig is voor het plaatsen, zodat je alles in één keer kunt halen. Dat scheelt tijd, omdat je niet tijdens de klus nog op pad hoeft voor materialen.

 

Tip 3 Regel hulp

Een schutting plaatsen hoeft niet moeilijk te zijn, maar is ook geen eenvoudige klus. Daarom is het altijd handig om hulp te regelen, bijvoorbeeld van een buurman of een vriend. Ga je bijvoorbeeld kant en klare tuinschermen monteren dan kan de een het tuinscherm vasthouden terwijl de ander de bevestiging aan de schuttingpaal doet.

 

Ga je zelf aan de slag met tuinhout? Ook dan is een extra paar handen altijd prettig. Het maakt het werk lichter en bovendien gezelliger.

 

Wil je meer weten over het plaatsen van een schutting? Ga dan eens langs bij een houthandel of leverancier van schuttingen. Hier kun je vaak ook voorbeelden van schuttingen bekijken en advies vragen.

G. Reinders
G. Reinders
Artikelen: 10