Zo zorg jij voor goede verlichting in je huis

Je hebt vast wel eens een bepaalde plek in huis waar je maar weinig licht hebt. Dat kan natuurlijk vervelend zijn, vooral als je hier regelmatig bent. Goede verlichting in huis is daarom belangrijk. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. In dit artikel vertellen wij jou hoe je ervoor zorgt dat je de beste verlichting in je huis krijgt, en geen compleet donkere ruimtes meer hebt. Uiteraard is wel ieder huis anders, dus kijk zelf goed hoe je onderstaande tips het beste kunt gebruiken!

 

Natuurlijk licht

Je wilt uiteraard niet constant je lampen aanzetten, vooral niet overdag. Overdag heb je namelijk toegang tot het mooiste licht voor in je huis: natuurlijk licht. Zorg er dan ook voor dat je hier optimaal gebruik van maakt. Doe dus overdag niet je gordijnen dicht, maar zet deze helemaal open. Zo krijg je het meeste natuurlijke licht binnen, en wordt hoogstwaarschijnlijk het grootste deel van jouw huis al verlicht, zonder dat je daar lampen voor hoeft aan te zetten. Dit is dus ideaal. Wil je niet dat iedereen zomaar je huis binnen kan kijken doordat je gordijnen helemaal openstaan? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om lichtdoorlatende gordijnen zonder inkijk te kopen. Zo heb je toch meer privacy en maak je alsnog goed gebruik van het natuurlijke licht.

 

Verlichting voor centrale ruimte

Waar je overdag kunt profiteren van natuurlijk licht, kun je dit ’s avonds helaas echter niet. In de avond dien je er dus voor te zorgen dat jouw huis op een andere manier wordt verlicht. En dit kun je op verschillende manieren doen. In de eerste instantie is basisverlichting hiervoor belangrijk, oftewel lampen die ervoor zorgen dat er overal licht is in een specifieke ruimte. Je kunt hierbij kiezen voor verschillende soorten lampen. Je zou kunnen denken aan spotjes, of aan een andere soort plafond lamp. Met deze twee opties ben jij in staat om de ruimte goed te verlichten. In veel gevallen kun je er met deze opties ook voor kiezen om het licht te dimmen. Door het licht te kunnen dimmen maak je zelf de keuze hoe sfeervol jij het maakt in een bepaalde ruimte. Je kunt spotjes en andere plafondlampen in allerlei verschillende soorten en maten krijgen. Je kunt het dus zo stijlvol maken als je zelf wilt, en het zelfs laten matchen met jouw overige interieur. Heb je nog inspiratie nodig voor een mooie plafondlamp? Dan ben je bij Directlampen aan het juiste adres.

 

Verlichting voor een specifieke plek

Als de basisverlichting in jouw huis geregeld is, kun je nog andere verlichting toevoegen die als doel heeft om een specifieke plek in huis te verlichten. Waar je hierbij aan kunt denken? Bijvoorbeeld aan een lamp boven de eettafel, een staande lamp bij je bank of een lamp voor je thuiswerkplek. Deze verlichting is echt bedoeld om een specifieke plek te verlichten, zodat je het beter kunt zien. Natuurlijk hoef je niet voor iedere plek verlichting te hebben, doe dit voornamelijk in ruimtes waar je het echt nodig denkt te hebben.

 

Sfeerverlichting

Ben je dol op verlichting én sfeer? Dan is sfeerverlichting echt iets voor jou. De naam zegt het al: met dit soort verlichting kun je de sfeer in je huis creëren. Koop dit alleen als een extra bron van verlichting, en niet als basisverlichting. Vaak geeft sfeerverlichting namelijk niet zoveel licht af als je denkt. Het is echt puur alleen bedoeld voor wat extra sfeer in je huis. Want ja, gezellig wordt het met sfeerverlichting zeker!

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 96