Zo verbeter je het bereik in je nieuwbouwwoning

Als je net verhuisd bent naar een nieuwbouwwoning, komt het je vast bekend voor; wanneer je verbinding wilt maken met je wifi-netwerk in de huiskamer, is er niets aan de hand maar zodra je je op een andere verdieping bevindt dan die waar je router staat, is je internet wel heel traag…

Zeker in tijden van thuiswerken is een goede internetverbinding een vereiste om ongestoord te kunnen doorwerken. Hoe zorg je nu dat je, ondanks die dikke betonnen muren, overal goed internet hebt?

 

Internetsnelheid versus bereik

Dat een pagina op je browser langzaam laadt met een slechter bereik, is bekend. Toch betekent het niet dat je het probleem van slecht bereik oplost door je internetsnelheid te upgraden.

Het is een misvatting dat je beter bereik hebt wanneer je internetsnelheid hoger is. De kwaliteit van het bereik ligt aan de apparatuur die het wifi-signaal uitzendt (de router) en aan de stoorzenders (in dit geval: de dikke betonnen muren).

Natuurlijk hoef je niet in een nieuwbouwhuis te wonen voor een slecht bereik. Ook andere apparaten die op dezelfde frequentie zitten als je router kunnen een stoorzender zijn. Denk aan een babyfoon, een wasmachine die op wifi werkt of een magnetron.

Wat kun je nu wél doen om je bereik in huis aan te pakken?

 

Hulpmiddelen voor een optimaal wifi-bereik in je nieuwbouwwoning

Gelukkig zijn er talloze manieren om te genieten van het wifi-bereik in je nieuwbouwwoning.

Gebruik een access point. Dit apparaat sluit je met een UTP-kabel aan op je router, waardoor de installatie iets meer omhanden heeft. Een groot voordeel is dat de resultaten een stuk beter zijn dan wanneer je een wifi-versterker gebruikt. Ook wanneer je een access point gebruikt, zet je deze in de ruimte met het minst goede bereik. Tip: koop een access point die 5 GHz ondersteunt. Dit is een frequentie die niet standaard wordt gebruikt door je router, waardoor je minder kans hebt op stoorzenders en… betere wifi! Nadeel: de installatie en de kosten.

Gebruik een mesh-netwerk. De naam zegt het al: met een mesh-netwerk haal je meerdere apparaten in huis om een heus netwerk te creëren. Dit is de beste optie wanneer je op een hele verdieping of meerdere verdiepingen een slecht bereik hebt. Nadeel: de installatie en de kosten. Met een mesh-netwerk heb je ten minste 2 apparaten nodig, waardoor dit de duurste oplossing is.

Gebruik een wifi-versterker. Dit is een soort stekker die je in het stopcontact kunt steken, en die je wifi-signaal vervolgens draadloos verspreidt. Deze apparaten zijn voordelig in de aanschaf én gemakkelijk te installeren. Je hebt hiervoor alleen een stopcontact op de plek waar je bereik slecht is nodig. De wifi-versterker (ook wel repeater) zendt het signaal van de router opnieuw uit, waardoor je op deze plek toch kunt genieten van goed internet. Nadeel: een wifi-versterker werkt minder goed dan bovenstaande opties.

 

3 redenen om over te stappen voor een beter bereik

Je internetsnelheid upgraden heeft dus geen zin. Waarom kan het dan tóch handig zijn om over te stappen om je bereik te verbeteren? Daar zijn de volgende 3 redenen voor:

 

  1. Nieuwste apparatuur

Heb je je huidige internetabonnement al zo lang je je kunt herinneren, en ben je van plan deze mee te verhuizen naar je nieuwe adres? Ga eens na hoe lang je al bij je provider zit. Als dit langer is dan 3 jaar, is het zeer waarschijnlijk dat je apparatuur al is verouderd. Denk aan je router, tv-ontvanger of kabels.

Het is normaal dat providers om de zoveel jaar hun apparatuur vernieuwen. Niét vanzelfsprekend is het dat je deze als bestaande klant ook krijgt. Maar nieuwe klanten wél: die profiteren altijd van de meest up to date apparatuur.

Denk dan bijvoorbeeld aan routers die op een andere frequentie kunnen dan al die andere apparaten die je in huis hebt staan. Hierdoor heb je minder stoorzenders op je wifi. Ook hebben nieuwe routers vaak een sterker uitzendsignaal, waardoor je wifi verder reikt dan met je oude router.

 

  1. Wifi-hulpmiddelen bij overstap

Veel providers bieden tegenwoordig wifihulpjes aan. Denk aan de genoemde wifi-versterker, access points en zelfs volledige mesh-netwerken. En wanneer je overstapt, krijg je deze vaak gratis, of bijvoorbeeld in plaats van de welkomstkorting.

 

  1. Tijd nemen om alles goed in te (laten) stellen

Een verhuizing is de beste tijd om over te stappen. En dan vooral wanneer het een en ander nog ingericht moet worden. Ga maar na: je kunt je huidige apparatuur natuurlijk meeslepen en deze opnieuw aansluiten. Of: je bestelt een nieuw internetpakket, laat het bezorgen op je nieuwe adres van je nieuwbouwwoning, en begint met een schone lei!

Je kunt bovendien echt even de tijd nemen om het een en ander in te stellen. En heb je hier geen zin in of ben je druk met klussen? Dan bestel je gewoon een monteur bij het pakket, die alles zo voor je instelt. Om te zien welke provider de beste keuze is voor jou, kun je gaan internet vergelijken. Je ziet overzichtelijk alle prijzen en acties, waardoor je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

thuiswerken

Laura Minderop
Laura Minderop
Artikelen: 1