Zo kun je veilig stoken in huis

Er is niets fijner dan een eigen hout- of gaskachel in huis! Zeker in de wintermaanden is het erg gezellig om de kachel aan het begin van de avond aan te zetten. Duik onder je plaidje op de bank en geniet van je favoriete film of serie. Veilig stoken in huis is niet vanzelfsprekend. Het is belangrijk dat het rookkanaal waarop de hout- of gaskachel aangesloten wordt regelmatig van onderhoud wordt voorzien. Zou je dit niet doen, dan is de kans op een brand of koolmonoxidevergiftiging onnodig groot. Een schoorsteenveger uit Zwolle vertelt in dit artikel meer over hetgeen waarmee je rekening dient te houden.

 

Tip: hang voor je eigen veiligheid altijd een koolmonoxidemelder in de buurt van de gaskachel. Op het moment dat de concentratie koolmonoxide in de lucht te hoog wordt, kun je de woning ventileren. Het verkleint de kans op een koolmonoxidevergiftiging aanzienlijk. schoor

 

Onderhoud aan de binnenzijde van de schoorsteen

Een schoorsteenveger kan middels een kleine camera inspecteren wat de staat van de binnenzijde van je schoorsteen is. Mocht er vuil in het rookkanaal voorkomen, dan kan de schoorsteenveger dit voor je verwijderen. Verschillende factoren bepalen of hierbij van boven naar beneden gewerkt wordt, of van beneden naar boven. Hierbij speelt mee dat een vogelnestje in het rookkanaal enkel verwijderd mag worden, als hier geen vogels meer op zitten. Dit kan dus niet het hele jaar door! Overigens is ook het gebruik van de kachel niet toegestaan, als er vogels in de schoorsteen verblijven.

 

Buitenzijde van de schoorsteen onderhouden

Niet alleen het onderhoud aan de binnenzijde van de schoorsteen is belangrijk. Ook moet er aandacht besteed worden aan de buitenzijde hiervan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het voegwerk van de schoorsteen tijdig vervangen wordt als dit begint af te brokkelen. Een schoorsteenveger kan je hierbij helpen.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 122