Je huis ventileren is meer dan een raam open zetten

Er is niets mis met af en toe een raam open zetten. Dat is zelfs erg verfrissend. Maar om goed te ventileren en gezondheidsklachten te voorkomen, is echter meer nodig. Daarom besteden we in dit blog aandacht aan enkele tips rondom ventilatie.

 

Het nadeel van goede isolatie

Vroeger hoefde je een huis niet echt te ventileren. De isolatie was op zijn zachtst gezegd niet heel goed te noemen. Maar tegenwoordig is dat wel anders. De normen zijn streng en de isolatie wordt steeds beter; een huis zit als het ware potdicht.

 

Het nadeel van de isolatie zoals deze tegenwoordig toegepast wordt, is dat een huis soms té goed is geïsoleerd. Er komt nauwelijks verse lucht het huis binnen, met alle mogelijke gezondheidsklachten van dien. Naast de gevolgen voor de mens is een huis bovendien bouwkundig gebaat bij ventilatie voor het afvoeren van vocht.

 

Het kan dan bijvoorbeeld gaan over vocht van:

  • koken;
  • douchen;
  • slapen;
  • vochtdruppels van onze adem.

 

Als vocht neerslaat en niet goed weg kan, is er kans op schimmel. Het is dan ook goed om stil te staan bij de mogelijkheden tot ventileren.

 

Hoe ventileer je dan wel?

Doorlopend ventileren is de beste manier. Dat wil zeggen dat er een continue luchtstroom door je huis heen gaat. Van deze luchtstroom hoef je niets te merken, er is geen sprake van tocht.

 

Om goed te kunnen ventileren zijn verschillende ventilatie artikelen in de omloop.

Grofweg is er een verdeling te maken van 2 manieren van ventileren:

  • Via ventilatieroosters
  • Via ventilatoren

Waar je voor kiest hangt helemaal af van de ruimte waar het over gaat. Laat je daarom goed voorlichten en kies ook de juiste toebehoren.

 

Duurzaam

Goed isoleren en duurzaamheid wordt soms in 1 adem gebruikt. Energie besparen, een gezond binnenmilieu hebben en niet tot vervuiling leiden, zijn enkele onderdelen die onder de beschrijving van een duurzaam huis vallen. Een goede isolatie en daarbij een goede ventilatie, dragen bij aan een duurzaam huis. Laat de toekomst maar komen!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207