Een eigen huis, een plek onder de zon

Noord, Oost, Zuid, West.  Hoe belangrijk is de ligging van je tuin eigenlijk als het gaat om de hoeveelheid zon die je in je tuin krijgt? Veel mensen denken dat een tuin op het Zuiden hèt recept is voor een zonnige tuin. Maar ook met een ligging op een andere windrichting kun je veel zonuren maken.

 

Een huis kopen met een zonzekere tuin.

Als je op zoekt bent naar een huis met een zongunstige tuin, kun je rekening houden met het volgende:

 

  • Op welke momenten wil jij zon in je tuin? Als je in de avond na het werk in de zon wilt zitten, kan het zijn dat je gebaat bent bij een andere tuinligging dan als je in de ochtend tijd hebt om van de zon te genieten.Heb je er bezwaar tegen om in de voortuin te zitten als daar de zon staat of zit je liever in de achtertuin.
  • Houd niet alleen rekening met de omliggende bebouwing, maar ook met de hoeveelheid bomen die het zonlicht kunnen belemmeren.
  • De zon staat niet altijd even hoog. Let ook even op de stand van de zon in de verschillende seizoenen.
  • Er zijn apps om de zon in de tuin te berekenen. Natuurlijk kun je ook op verschillende momenten langs het huis van je dromen rijden om te kijken hoe de zon valt.

 

Schaduwparasol in de tuin

De zon is natuurlijk heerlijk, maar af en toe wil je ook in de schaduw zitten. Dus als het dan zo ver is en je gaat lekker buiten zitten met een drankje, een hapje en een boekje, bescherm jezelf dan tegen de felle zon door een parasol te gebruiken. Je kunt kiezen voor een stokparasol of een zweefparasol. Persoonlijk vind ik de laatste variant het handigst. Dan hoef je niet met je parasolvoet te sjouwen om ‘m te verplaatsen. De zweefparasols kun je kun je namelijk makkelijk naar alle windrichtingen draaien 😉 In elke tuin!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207