6 concrete tips voor een opgeruimd huis

Opruimen is misschien niet het leukste huishoudelijke klusje. Zeker niet als je van jezelf een echte chaoot bent. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je huis op lange termijn netjes te houden. En het is helemaal niet zo lastig! Ben je benieuwd hoe je dit moet aanpakken? Lees de 6 onderstaande opruim tips maar eens door.

 

Tip 1. Verdeel taken in kleine stapjes

Ben je het overzicht helemaal kwijt en weet je niet waar je moet beginnen? Verdeel de grote taken dan eerst in kleine stapjes. Vaak helpt het om dit op te schrijven in de vorm van een to-do lijstje. Schrijf specifieke taken op zoals: de vaatwasser inpakken, de eettafel leegmaken en kleding van de grond pakken. Dit werkt beter dan een globale omschrijving als: de keuken opruimen. Bovendien kun je zo snel veel taken afvinken van de lijst. Dat geeft meteen voldoening!

 

Tip 2. Stel het opruimen niet uit

Als je de taken eenmaal hebt opgeschreven, moet je het niet uitstellen tot morgen (of overmorgen of volgende week). Dan zal die to-do list alleen maar langer worden. Ga dus meteen aan de slag! Probeer in het vervolg ook alle kleine opruim klusjes direct aan te pakken, nog voordat je een overzicht moet noteren op papier.

 

Tip 3. Geef spullen een vaste plek

Opruimen wordt een stuk eenvoudiger als spullen een vaste plek hebben. Je hoeft niet meer na te denken of het nog wel in de kast past of dat je wéér een nieuwe opbergplek moet zoeken. Het zorgt er ook voor dat je spullen veel sneller terug kunt vinden. Alleen maar voordelen dus!

 

Tip 4. Wees niet bang om spullen weg te doen

Vaak ontstaat er rommel als je te veel spullen bewaart. Je stopt alles in een doos en kijk er niet meer naar om. Met als gevolg dat er geen ruimte meer overblijft voor spullen die je echt nodig hebt. Herkenbaar? Dan is het de hoogste tijd om dingen weg te doen. Probeer het te verkopen, geef het weg aan vrienden, doneer het aan de kringloopwinkel of (als het echt oud/kapot is) gooi het weg.

 

Tip 5. Huur een opslagruimte

Er zijn altijd spullen die je niet echt gebruikt, maar waar je geen afscheid van kunt nemen. Dit soort items kun je het beste opruimen in een grote berging of garage. Het huren van een opslagruimte is ook een hele handige optie! Check of er een opslagruimte bij jou in de buurt is. Zoek bijvoorbeeld een opslag in Rijswijk of een opslag in Groningen. Hier staan je spullen veilig en netjes opgeruimd.

 

Tip 6. Probeer een vaste routine te creëren

Het begin is altijd lastig. Als je de opruim trucs eenmaal onder de knie hebt, kun je voor jezelf een routine maken. Ruim bijvoorbeeld op een vaste dag de woonkamer op of schrijf iedere zondagochtend een to-do lijst met opruim taken.

Joanne Maalderink
Joanne Maalderink

Hi, ik ben Joanne! Een echte creatieveling die altijd op zoek is naar nieuwe inspiratie. Werkzaam als fashion stylist, model en blogger (onder andere op mijn eigen website www.makepeoplestare.nl). Ik ben gek op het creëren van mooie dingen in zowel beeld als tekst.

Artikelen: 16