Verhoog de woningwaarde met deze tips

Bijna driekwart van de Nederlandse huizenkopers is op zoek naar een instapklare woning. Door je huis op te knappen kun je de woningwaarde flink verhogen. Niet alleen staat je huis een stuk minder lang te koop, maar vaak wordt er ook flink overboden waardoor je zelfs meer ontvangt dan de vraagprijs. Ook zelf pluk je de vruchten van een opgeknapt huis als je toch nog even in de woning blijft wonen. Wil jij weten welke stappen je moet nemen om de waarde van jouw woning te verhogen? Lees dan snel verder.

 

Ga voor meer oppervlakte

Door wat extra woonoppervlakte toe te voegen aan de woning schiet de waarde vaak omhoog. Het is wel een investering om je woning uit te breiden en het valt vooral aan te raden als je voorlopig nog niet van plan bent om te gaan verhuizen zodat je zelf ook veel plezier beleeft aan het extra woonoppervlakte. Je kunt de oppervlakte van jouw woning op verschillende manieren uitbreiden. Zo kun je de bovenverdieping flink uitbreiden door een dakkapel te laten plaatsen. Ook kun je de woonkamer beneden verlengen met een uitbouw of serre. De verhoging van de waarde van jouw woning is wel afhankelijk van je woonplaats. In de Randstad zijn vierkante meters een stuk waardevoller dan op het platteland.

 

Woning verduurzamen

Het verduurzamen van je woning heeft eigenlijk alleen maar positieve effecten. Je bespaart maandelijks op de energiekosten, spaart het milieu en je geniet van meer wooncomfort. Daar bovenop komt nog eens dat je huis vaak flink meer waard wordt.  Er zijn verschillende subsidies voor energiebesparing waar huizeneigenaren gebruik van kunnen maken. Door je woning te laten isoleren bespaar je al snel 30% op de stookkosten. Ook is dubbelglas voor veel huizenzoekers een echte must en worden zonnepanelen steeds belangrijker. Zonnepanelen kopen zorgt ervoor dat je zelf groene stroom op kunt wekken, waardoor je na de terugverdientijd van ongeveer 7 jaar geniet van zo goed als gratis energie. Verkoop je jouw woning voor het eind van de terugverdientijd? Dan verdien je de panelen waarschijnlijk in één klap terug doordat je meer kunt vragen voor je huis.

 

Gevel opknappen

Jouw gevel zorgt ervoor dat de koper direct een goede eerste indruk krijgt van je woning. Een strakke gevel kan dan ook invloed hebben op de vraagprijs van je woning. Het opknappen van de gevel is een redelijk goedkope en doeltreffende manier om de woningwaarde te verhogen. Bij een goed uitgevoerde gevelrenovatie kun je uitgaan van een stijging van zo’n 5%.

 

Badkamer renoveren

Het renoveren van de badkamer kan er voor zorgen dat je de waarde van jouw woning flink vergroot. Echter is het wel afhankelijk van de persoonlijke smaak van de koper of ze de nieuwe badkamer waarderen. Het is dus verstandig om je een beetje te verdiepen in trends en de badkamer redelijk ‘blanco’ te laten, bijvoorbeeld door met lichte tinten en logische materialen te werken. Tegenwoordig is dit minimalistische design ook erg in. Richt je ook op een logische indeling van de badkamer en zorg ervoor dat de badkamer licht is en ruimte uitstraalt. Als je van plan bent om de keuken ook op de knappen gelden hiervoor dezelfde tips. Ook een keuken is erg persoonsgebonden.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 101