Waarom veel Nederlanders het niet eens zijn met hun WOZ-waarde

Ieder jaar wordt de WOZ-waarde van je woning bepaald. Het is belangrijk dat je altijd goed nakijkt of de waarde ook echt klopt. Het komt namelijk regelmatig voor dat de WOZ verkeerd wordt berekend. Dit komt doordat de berekening wordt gemaakt door computers en dat gaat nog wel eens fout. Ook kan het zijn dat je iets aan je huis hebt veranderd zoals een verbouwing waardoor de waarde van je huis verandert, soms wordt dit niet direct meegenomen in de berekening. Er zijn dus een hoop mensen die ieder jaar bezwaar maken omdat zij het niet niet eens zijn met hun WOZ-waarde. Waarom de WOZ-waarde zo belangrijk is, en wat je kunt doen als je het er niet mee eens bent, vertellen we je hier!

 

Het belang van de juiste WOZ-waarde

De voornaamste reden dat mensen het niet eens zijn met hun WOZ-waarde, is dat zij hierdoor meer moeten betalen. Er zijn namelijk belastingen die worden berekend aan de hand van de WOZ-waarde van je woning. Het gaat om de volgende belastingen:

  • Onroerendezaakbelasting
  • Afvalstoffenheffing
  • Rioolheffing
  • Inkomstenbelasting
  • Schenkbelasting
  • Erfbelasting

Natuurlijk is het niet zo dat iedereen met een te hoge WOZ-waarde hier last van heeft en meer moet betalen, maar toch is het goed om het even goed te checken. Je kunt namelijk zelfs een boete krijgen als je niet hebt aangegeven dat de WOZ-waarde niet klopt.

 

Daarnaast kan een verkeerde WOZ ook negatieve gevolgen hebben als je je huis wilt verkopen. Als deze te laag is, is de kans groot dat iemand die je huis wilt kopen ook een lager bod zal doen. Het is dus niet zo dat alleen een te hoge WOZ-waarde negatief kan zijn, soms is het juist nadelig als deze te laag is.

 

Maak bezwaar

Als je WOZ-waarde niet klopt, kun je bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 6 weken. Vraag eerst het rapport op, zodat je kunt zien hoe de berekening is gemaakt. Vervolgens kun je onderbouwen waarom jij denkt dat de waarde verkeerd is en hoger of juist lager moet zijn. Als je dit hebt gedaan kun je dit indienen bij de gemeente. De gemeente zal vervolgens een uitspraak doen. Je kunt ook de hulp inschakelen van een bedrijf, zij hebben al veel ervaring met dit soort zaken. Hierdoor is de kans groter dat de WOZ wordt aangepast.

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 119