Je huis te koop zetten bij een scheiding

Scheiden is vervelend. Misschien dat het ook een opluchting is, maar een gedoe is uit elkaar gaan in veel gevallen wel. Er moet van alles geregeld en verdeeld worden. In dit blog hoop ik je te helpen en je te informeren over de mogelijkheden met betrekking tot je huis. De eerste opties zijn wellicht voor de hand liggend, maar vergeet ook zeker niet de laatste tip te lezen.

 

Een van jullie neemt het huis over

Een huis is meestal veel meer dan een stapel stenen. Het is waar je leeft en beleeft. Het is een thuis. Zeker als je kinderen hebt, is een huis het basisstation van het gezinsleven. Als dat wegvalt bij een scheiding, brengt dat extra emoties met zich mee. Niet alleen afscheid nemen van elkaar, maar ook van de veilige thuishaven.

 

Anderen vinden het juist fijn om een nieuwe start te maken en kiezen voor een nieuw stekje: een huis zonder herinneringen. Je moet natuurlijk vooral doen wat bij jou past, dat is wel duidelijk. Waar je ook voor kiest, een hypotheekadviseur kan je helpen met het krijgen van inzicht in de financiën.

 

Het huis komt in de verkoop

Als het financieel niet haalbaar is om het huis over te kopen of geen van jullie beiden wil het overnemen, dan zal het huis in de verkoop gaan. In dat geval adviseer ik je om meerdere makelaars uit te nodigen en zo inzicht te krijgen in de juiste waarde van je huis. De makelaars komen veelal gratis langs en voeren een vrijblijvende waardebepaling uit. Daarnaast is het belangrijk om een klik te hebben met een makelaar en om goed te kijken naar hoe zij andere woningen op Huislijn.nl te koop aanbieden. Vergelijk dus niet alleen de kosten, maar ook de presentatie van de woning. Bij het verkopen van je woning komt een hoop bij kijken, laat je dus altijd goed informeren.

 

Duokoop

Als je na de scheiding graag in het huis wilt blijven wonen, maar het met de hypotheek niet lukt, denk dan eens aan een duokoop regeling (erfpacht). In dat geval wordt het huis overgenomen zonder de grond. Dat is een stuk goedkoper en het betekent dat je een lagere hypotheek nodig hebt. Financieel is het nu misschien wel haalbaar om in je huis te blijven wonen! Je betaalt als koper, naast de hypotheeklasten, wel een maandelijks bedrag voor het gebruik van de grond. Overleg eens met je financieel adviseur over de mogelijkheden.

 

In een notendop zijn dit de mogelijkheden als het gaat om je huis in geval van een scheiding. Ik wens je veel succes en sterkte!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207