Slimme koelkast: dit kun je ermee

Met de intrede van het ‘internet of things‘ verschijnen er steeds meer slimme apparaten in Nederlandse huishoudens. Dit houdt in dat huishoudelijke apparaten verbonden zijn met het internet en slim communiceren. Dit maakt het dagelijks leven van de gebruikers een stuk gemakkelijker. Een zeer nuttig en slim apparaat is de slimme koelkast. Wat zijn hiermee de mogelijkheden?

Groente en fruit langer vers houden

De meeste slimme koelkasten zijn voorzien van een speciale vershoudzone. Dit zijn lades met diverse functionaliteiten. Er zijn lades waarmee je zelf de temperatuur en de luchtvochtigheid kunt instellen en er is de zogenaamde 0-gradenzone. In de lade met instelbare temperatuur en luchtvochtigheid blijft je groente en fruit dubbel zo lang vers. De 0-gradenzone is een ideale plek om vlees en vis te bewaren. Het vlees zal niet bevriezen zoals in een vriezer, maar ook niet te warm worden zoals wanneer het in de algemene zone van de koelkast wordt gelegd.

Groente en fruit langer vers houden

Binnenin toezicht houden camera’s

Het belangrijkste onderdeel dat de koelkast echt slim maakt, zijn de camera’s in de koelkast. Hierdoor is het mogelijk om de inhoud van je koelkast te bekijken, zonder dat je de koelkast hoeft te openen. Dit is vooral heel handig als je in de supermarkt rondloopt en niet exact meer weet of je nog voldoende ingrediënten in huis hebt voor een bepaald gerecht. De camera’s zijn verbonden met een app op je smartphone.

Je hoeft maar een blik op je smartphone te werpen en je weet direct wat er nog in de koelkast staat. De camera’s zijn dusdanig slim dat ze kunnen herkennen als een bepaald product bijna op dreigt te raken. Er wordt dan een melding naar de app verzonden dat het tijd wordt om de voorraad aan te vullen. Naast handig, zorgt de camera ook nog voor energiebesparing. Je hoeft de koelkast niet open te houden voor een inventarisatie, waardoor deze niet opnieuw hoeft te koelen nadat er wat warmte binnen is gekomen.

Energie besparen met koelkastdeuren

Het besparen van energie wordt steeds belangrijker. Vooral grote Amerikaanse koelkasten hebben een grote koelkastdeur. Als je deze opent, verlies je veel kou en moet de koelkast weer nieuwe energie aanwenden om te koelen. Een door-in-door-koelkast bestaat uit zowel een binnendeur als een buitendeur. Het vaakst wordt een koelkast geopend om drinken te pakken. Flessen en pakken met drank zet je nu in de buitendeur. Als je de buitendeur opent, blijft de binnendeur gesloten en de inhoud van je koelkast dus koel. LG heeft met de Instaview helemaal voor een slimme oplossing gezocht. Deze koelkast heeft een deur met spiegelglas. Je klopt tweemaal op de deur en de deur wordt transparant. Je ziet zonder de deur te openen wat er in je koelkast ligt.

Lees ook > Smart home: het huis van de toekomst

Video’s kijken en lijstjes bijhouden met touchscreen

Veel slimme koelkasten hebben een touchscreen op de koelkastdeur. Met het touchscreen volg je tijdens het koken toch je favoriete serie of luister je naar je favoriete muziek. Via de touchscreen voer je je boodschappenlijstje in, die het lijstje direct doorstuurt naar de app op je smartphone. Ook kun je voor het hele gezin een digitale agenda invoeren, zodat je een handig digitaal alternatief hebt voor de klassieke magneetjes met briefjes op je koelkast.

Marinus Marinus
Marinus Marinus
Artikelen: 14