Stucwerk verven: tips en stappenplan

Veel woningen hebben allemaal gestucte muren. Dit is namelijk een mooie basis voor ieder interieur. Toch kan het verven van stucwerk een aantal nadelen met zich meebrengen. De ondergrond is namelijk vaak niet helemaal egaal. De muur heeft kleine korrels, gleuven en oneffenheden. Je moet dus wel weten hoe je het schilderen precies moet aanpakken. Hieronder delen we een stappenplan en een aantal handige tips. Veel succes met het schilderwerk!

Stap 1: Check het type stucwerk

Er bestaan verschillende soorten stucwerk. Niet alles is geschikt om meteen te verven. Vraag aan de stukadoor of hij het zo glad mogelijk wilt maken. Is dit niet mogelijk? Dan ga je aan de slag met de minder egale muur. Dit kost wat meer tijd en moeite, maar het resultaat wordt prima!

Stap 2: Bescherm de vloer

Als er al een mooie vloer in de ruimte ligt, is het belangrijk om deze goed af te dekken. Bescherm de vloer met stevig folie en plak de randen vast met tape. Plak ook meteen de kozijnen af met afplaktape.

Stap 3: Schakel de stroom uit

Voor de veiligheid is het verstandig om de stroom uit te schakelen. Daarna kun je de afdekplaatjes van de schakelaars en stopcontacten eraf halen. Dit geeft namelijk een mooier resultaat dan wanneer je om de schakelaars heen moet schilderen.

Stap 4: Maak de muur schoon

Maak de muur eerst goed schoon met water en ontvetter. Losse stukjes verf en stucwerk kun je verwijderen met een verfkrabber. Geeft het stucwerk wit af? Dan is er waarschijnlijk gebruik gemaakt van witkalk. Probeer dit zo goed mogelijk te verwijderen met een vochtige doek. Breng daarna een fixerende laag aan om de poederende ondergrond vast te zetten. Tip: Trimetal Magnaprim Fix is hier een heel goed product voor!

Stap 5: Dicht alle gaten en scheuren

Maak voordat je gaat verven alle gaten en scheuren dicht. Hiervoor gebruik je een plamuurmes en muurvuller. Schuur daarna alle oneffen plekken mooi egaal. Dit kan met een schuurmachine of een schuurblok. Verwijder vervolgens al het stof van de muur.

Stap 6: Zet de muur in de voorstrijk

Om de zuigende werking van de muren te stoppen breng je een laag voorstrijk aan. Let op: dit hoeft niet als je bij stap 4 al een fixerende grondlaag hebt aangebracht.

Stap 7: Verf de gestucte muren

Als de gestucte muren helemaal droog zijn, is het eindelijk tijd om te gaan schilderen. Gebruik een kwast voor de randen en ga daarna verder met een verfroller. Gebruik hiervoor een verf met goede dekking en een EU Ecolabel, zoals de Magnatex mat SF verf.

Stap 8: Verwijder de afplaktape

Verwijder het tape als de verf nog nat is. Zo krijg je de strakste lijnen en het mooiste resultaat.

Joanne Maalderink
Joanne Maalderink

Hi, ik ben Joanne! Een echte creatieveling die altijd op zoek is naar nieuwe inspiratie. Werkzaam als fashion stylist, model en blogger (onder andere op mijn eigen website www.makepeoplestare.nl). Ik ben gek op het creëren van mooie dingen in zowel beeld als tekst.

Artikelen: 16