Inrichting
gevelbekleding van hout

Gevelbekleding: wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden op het gebied van gevelbekleding. Ben jij van plan om je woning of schuur een nieuwe look te geven? Dan kan het zeker geen kwaad om je te verdiepen in alle opties. Wij zetten de verschillende soorten gevelbekleding hieronder voor je op een rij. Dit maakt de keuze hopelijk een stuk eenvoudiger!

 

Houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding heeft een hele natuurlijke, rustieke en warme uitstraling. Het is daarom ook een van de populairste soorten bekleding. Je hebt de keuze uit allerlei houtsoorten – allemaal met een andere look. De soorten verschillen niet alleen in kleur, maar ook qua kwaliteit en levensduur. Een harde houtsoort met een mooie vergrijzing gaat bijvoorbeeld lang mee, maar is daarom ook een stuk duurder. Het voordeel van zo’n duurzame en kwalitatieve houtsoort is wel dat het minder onderhoud nodig heeft. Maak dus een verstandige keuze! Geschikte houtsoorten zijn bijvoorbeeld: Red Cedar, Southern pine en Douglas. Hoewel de houten planken meestal horizontaal worden geplaatst, is het ook mogelijk om te kiezen voor verticale gevelbekleding. Laat je hier zeker over adviseren.

 

Kunststof

Kunststof heeft wat minder charme en karakter dan hout, maar het heeft ook minder onderhoud nodig. Zo hebben alle materialen andere voor- en nadelen. Op het gebied van kunststof gevelbekleding zijn de volgende variaties mogelijk:

  • Kunststof van gerecyclede kunststoffen
  • PVC (ook wel volschuim genoemd)
  • Polyester (bijvoorbeeld met steenmotief)
  • Vezelcement
  • HPL (afkorting voor High Pressure Laminate)

gevelbekleding

Metalen gevelbekleding

Hou je meer van een hele stoere en robuuste uitstraling? Dan kan metalen bekleding ook een prima optie zijn. Er zijn verschillende metaalsoorten die hiervoor geschikt zijn:

  • Aluminium (licht gewicht, maar wel sterk)
  • Zink (goedkoop en duurzaam)
  • Koper (karakteristiek, maar wel prijzig)
  • Inox oftewel roestvrijstaal (relatief goedkoop)

 

Leien

In landen zoals België zie je heel veel huizen met leien gevelbekleding. Je kunt dit materiaal natuurlijk ook gebruiken als dakbedekking. Deze combinatie zorgt voor een bijzonder resultaat. Er zijn zowel kunstleien als natuurleien verkrijgbaar. De kunst versie is een stuk goedkoper, maar gaat ook minder lang mee dan de duurzame natuurlijke variant.

 

Natuurlijke gevelbekleding

Het is ook mogelijk om je woning op te laten gaan in de natuur. Dit doe je met natuurlijke of groene gevelbekleding. De klimopplant is hier perfect voor! Een andere optie is om bakken aan de gevel te bevestigen en hier verschillende planten in te zetten. Natuurlijke gevelbekleding heeft erg veel onderhoud nodig, maar is wel een hele originele mogelijkheid.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Joanne Maalderink
Load More In Inrichting

Facebook Comments

Check Also

Zo krijgt de keuken een moderne uitstraling

Bij het uitzoeken van een nieuwe keuken zijn ...

Over Huislijn.nl

Werkt met 2.500 makelaars samen
Toont actueel en up to date woonaanbod
Meer dan 100.000 unieke huizen
1 miljoen bezoeken per maand

Start nu met zoeken

Huislijn op Facebook

Vind jouw huis op Huislijn.nl