Kies voor een elektrische sfeerhaard

Elektrische sfeerhaarden nemen razendsnel in populariteit toe. En niet zomaar, de haard is inmiddels een volwaardig alternatief geworden voor de gashaard of houtkachel. Het vuurbeeld van de elektrische haard is bijna niet meer te onderscheiden van het ‘echte’ vuur. En dat niet alleen, samen met een passende schouw of mantel haalt u direct een prachtige eyecatcher in huis waar u met recht trots op kunt zijn. Kortom zoekt u een alternatieve sfeerbron buiten bijvoorbeeld een Dru gashaard om kijk dan eens naar een elektrische haard.

 

Voordelen elektrische sfeerhaard

Een elektrische haard heeft veel voordelen ten opzichte van een houtkachel of gashaard. De haard kan eenvoudig worden aangesloten zonder dat er bijvoorbeeld een rookkanaal nodig is. Het plaatsen van de stekker in het stopcontact is al voldoende om de haard de laten ‘branden’. Een rigoureuze verbouwing is niet nodig, met een elektrische sfeerhaard haalt u binnen een dag al extra sfeer in uw huis.

Bij een houtkachel of gashaard moet je door het vrijkomen van vervuilende stoffen regelmatig onderhoud plegen. Dit is bij een elektrische haard niet nodig. Bij de ontsteking komen er geen stoffen vrij, zo vervuilt de haard niet en blijft u altijd perfect zicht op het vuur houden.

En als laatste, wellicht wel het ultieme gebruikersgemak, hoeft u natuurlijk niet meer met hout te slepen of hout te hakken. De elektrische haard kunt u rustig vanuit uw bank of stoel kunt aanzetten met een afstandsbediening.

 

Mogelijkheden elektrische sfeerhaard

Elektrische haarden zijn op te splitsen in drie verschillenden soorten. Haarden met LED-verlichting, haarden met waterdamp of haarden die gebruik maken van een LCD LED-projectie. Elke techniek heeft zijn eigen voor- of nadelen.

 

LED-verlichting

Bij een elektrische haard d.m.v. LED-verlichting wordt het vuur gecreëerd door middel van LED-verlichting. De LED-lampen zijn zeer zuinig in verbruik en hebben een lange levensduur. Zo bent u gegarandeerd van een zeer lange levensduur. Onder andere de fabrikanten Dimplex en Aflamo werken met deze duurzame techniek.

 

Waterdamp

Een elektrische sfeerhaard op waterdamp maakt gebruik van een hele andere techniek. Deze haarden bevatten een waterreservoir waaruit een waterdamp opstijgt. Door de waterdamp te verlichten ontstaat er een mooi en realistisch vlammenbeeld. Een waterdamp haard is eenvoudig te onderhouden, u vult met enige regelmaat het reservoir bij en de verdamper moet periodiek gereinigd worden. Dat kan eenvoudig met een borstel of spons. Twee mooie voorbeelden van haarden die werken op de waterdamp technologie zijn de Dimplex 3-step en de Faber Cassette 400.

 

LCD LED-projectie

De laatste techniek die gebruikt wordt voor een elektrische haard is de LCD LED-projectie. Hierbij wordt er een vuurbeeld geprojecteerd. Naast de geprojecteerde vlammen hoort u bij deze haard ook het geluid van brandende houtblokken. Zo haalt u net nog wat meer sfeer in huis dan bij een haard op LED-verlichting of waterdamp.

 

Inbouw, inzet of vrijstaande haard

Een elektrische haard kan op vele manieren geplaatst worden in je woonkamer. Meest voorkomend is wel de inbouw, inzet of vrijstaande haard. Net als bij gashaarden of houtkachels zijn deze opties ook mogelijk bij de elektrische sfeerhaard.

Gert Willem Kempe
Gert Willem Kempe
Artikelen: 1