3 Tips voor het financieren van aanpassingen aan je woning

Daar sta je dan. In je nieuwe huis. Vol grootse plannen. Een nieuwe keuken, badkamer, een complete verbouwing of juist een nieuw interieur. Je wilt van je woning een thuis maken. Dromend zie je het voor je. Alleen… de realiteit vertelt je iets anders. Kon je vroeger nog een verbouwing meefinancieren met je hypotheek. Nu is de maximale hypotheek 100% van de waarde van je koopwoning. Geen extra geld voor een verbouwing dus. Maar wat als je dat wél wilt? Daarom drie tips voor het financieren van aanpassingen van je woning.

Eigen vermogen

De makkelijkste weg is natuurlijk om de verbouwing zelf te financieren. Als je beschikt over het vermogen om je woning aan te (laten) passen aan je wensen, dan kan dat een heel geruststellende gedachte zijn. 

Schenking

Beschik je niet zelf over het vermogen, maar wel je ouders? Dan kunnen zij je helpen, mét belastingvoordeel. Op de website van de Belastingdienst staat: ‘Wilt u een woning kopen of verbouwen? En krijgt u hiervoor in 2019 een schenking van bijvoorbeeld uw ouders? Dan betaalt u over een bedrag van maximaal € 102.010 geen schenkbelasting.

Dit zijn de voorwaarden in 2019, u gebruikt het geld om:

  • een eigen woning te kopen of te verbouwen
  • de hypotheek of restschuld van uw eigen woning af te lossen
  • de erfpacht-, opstal- of beklemmingsrechten van uw eigen woning af te kopen’

Natuurlijk zijn hier voorwaarden aan verbonden. Belangrijk is dat je tussen de 18 en 40 jaar bent. Nieuwsgierig naar alle voorwaarden? Je vindt ze op deze pagina over belastingvrij schenken voor een koopwoning

Persoonlijke lening

Mijn tip als je kiest voor een persoonlijk krediet: maak een aflosplan

Beschik jij niet over het vermogen om je woning aan je wensen aan te passen en is een schenking ook geen optie? Niet getreurd. Je kan ook een persoonlijke lening via bijvoorbeeld Becam aanvragen. Natuurlijk is dit een duurdere optie, omdat je ook rente over het geleende bedrag betaalt. Op de website van Becam staat dat je boetevrij vervroegd kan aflossen en dat de rente laag is. Mijn tip als je kiest voor een persoonlijk krediet: maak een aflosplan. Zo zorg je ervoor dat een persoonlijk krediet tijdelijk is en weet je wanneer die keuken, badkamer of verbouwing écht van jou is.

Alles op een rijtje

Nog even alles op een rijtje. Wil je graag je woning aanpassen aan je wensen? Of dat nu een nieuwe badkamer, keuken, een complete verbouwing of een verduurzaming is, dan heb je drie mogelijkheden om die te financieren. Uit eigen vermogen, via een schenking of door een persoonlijke lening af te sluiten. Natuurlijk heeft elke optie zijn voor- en nadelen. Een financieel adviseur kan je verder helpen om de keuze te maken die het beste bij jouw situatie past.

Mieke Verhoef
Mieke Verhoef

Mieke Verhoef freelance copywriter. Zij werkte voor een van de grootste verzekeraars ter wereld en heeft ruime ervaring in de financiële dienstverlening, verzekeringsbranche en woningmarkt. Mieke schrijft voor bedrijven die het leven (financieel) beter, bewuster, duurzamer en gezonder maken. In haar blogs voor Huislijn deelt Mieke haar kennis, geeft ze tips en gaat ze in op uiteenlopende vraagstukken over wonen en verzekeringen.

Artikelen: 19