Tips bij het kiezen van een makelaar

Het is definitief: je gaat verhuizen. Je wilt jouw woning dan natuurlijk snel verkopen voor een mooi bedrag. Je zult dus een goede makelaar in handen moeten nemen die de verkoop zal regelen. Dit is vrij lastig, aangezien er zoveel keuzes zijn wat betreft verkoopmakelaars. Hieronder staan een paar tips die jij kunt gebruiken om de juiste makelaar te kiezen.

 

Kijk verder dan je neus lang is

Veel mensen kiezen een makelaar die het huis van familie, vrienden of kennissen heeft verkocht. Dit is niet altijd een goed idee, aangezien de verkoopmakelaar bij jou moet passen. Kijk dus wat verder. Dit kun je doen door op internet te zoeken. Woon je in de provincie Noord-Brabant , dan kun je bijvoorbeeld makelaars in Helmond of makelaar Eindhoven intikken en zoeken op Google. Je zult dan veel verschillende kantoren tegenkomen, waar zonder twijfel een geschikte tussen zit voor jou.

 

Onderzoek de opties

Als je een overzicht hebt gevonden met makelaars in jouw buurt, dan kun je al deze opties onderzoeken om de juiste makelaar te vinden. Je kunt kijken naar de site, wat vaak een bepaald gevoel of emotie afgeeft. Daarnaast kun je ook kijken naar hoe deskundig het kantoor is, maar ook het huidige aanbod van huizen en gebouwen. Bovendien zou je kunnen onderzoeken hoeveel de verkoopmakelaar adverteert en op welke kanalen, want potentiële kopers moeten natuurlijk wel jouw huis tegenkomen. Je zou tevens familie en vrienden kunnen vragen voor advies. Zij hebben waarschijnlijk al ervaring met de kantoren of er verhalen over gehoord van kennissen. Deze informatie kan jij gebruiken om uiteindelijk te kiezen voor een makelaar.

 

Maak vrijblijvende afspraken

Als jouw overzicht met opties ingekort is kun je de resterende makelaars uitnodigen voor een vrijblijvend gesprek. Tijdens dit gesprek kun je overleggen met de verkoopmakelaars, maar kunnen zij zichzelf ook presenteren. Dit kun jij tevens gebruiken om jouw uiteindelijke keuze te maken. Tijdens deze conversatie is het handig om te vragen naar welke kosten jij zult krijgen en hoeveel dit ongeveer zal zijn in totaal. Dit zal waarschijnlijk verschillen per kantoor. Het belangrijkste is daarentegen de vraagprijs voor jouw huis. Dit zal mogelijk ook verschillen per makelaar, dus vraag hier vooral naar tijdens zo’n gesprek. Wees tevens niet bang om te vragen naar de motivatie voor de vraagprijs, wat zeer belangrijk is. Je kunt dit namelijk ook gebruiken om alle makelaars te vergelijken. Bij het maken van de keuze is het verstandig om jouw gevoel te volgen.

Stefan Veldman
Stefan Veldman
Artikelen: 13