5 Aanpassingen aan de woning voor langer zelfstandig wonen

Langer in je eigen woning blijven wonen, ook als dat wat minder vanzelfsprekend is omdat je hulpbehoevend bent, vandaag de dag is het niet uitzonderlijk. Steeds meer mensen verkiezen hun vertrouwde woning boven een seniorenwoning. En met deze 5 oplossingen is langer zelfstandig op je vertrouwde plek blijven wonen, heel eenvoudig.

 

Traplift

Mensen die slechter ter been worden of zelfs nu rolstoelafhankelijk zijn, hoeven niet perse hun vertrouwde woning met verdiepingen te verlaten. Want ook als traplopen lastig wordt, is er een treffende aanpassing aan de woning mogelijk waardoor zelfstandig blijven wonen geen wens maar werkelijkheid wordt. Een traplift biedt uitkomst. En een 2e hands traplift kopen is nog aantrekkelijker, want: scherper geprijsd, topmerk én beter voor het milieu.

 

Douchestoel

Handgrepen aan de muur, een antislipmat op de grond, een toiletverhoger, een speciale wastafel en een douchestoel: het zijn veel aangebrachte aanpassingen aan de badkamer zodat je ook als je hulpbehoevend bent, zelfredzaam blijft.

 

Drempels verwijderen

Drempels zijn niet alleen vervelende obstakels voor mensen in een rolstoel. Het kunnen ware struikelblokken zijn. Met een stok of de punt van je schoenen achter een drempel blijven hangen, kan resulteren in een lelijke val. De drempels weghalen is een eenvoudige aanpassing waardoor de woning toegankelijk blijft.

 

Lichtflits bel

Voor mensen die slechthorend zijn, kan een lichtflits bel uitkomst bieden. Een lichtflits bel seint geluid en licht. Zo kun je de bel horen én zien.

 

Elektrische deuropener

In appartementencomplexen is de elektrische deuropener veel gebruikt. Ook voor een reguliere woning kan een elektrische deuropener heel efficiënt zijn. Voor mensen die slecht ter been zijn en niet snel genoeg bij de deur kunnen komen, bijvoorbeeld. Via een intercom zie je wie er voor de deur en besluit je of je open wilt doen. Efficiënt én veilig dus.

 

Vergoeding overheid

Aanpassingen aan het de woning kosten geld. Niet iedereen kan dat betalen. Gelukkig zijn er oplossingen. Via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo-2015) kun je bij de gemeente een vergoeding krijgen. Daarnaast bieden ook tweedehands middelen uitkomst, zoals de tweedehands traplift. Niet alleen goed voor de portemonnee. Ook voor het milieu.

Mieke Verhoef
Mieke Verhoef

Mieke Verhoef freelance copywriter. Zij werkte voor een van de grootste verzekeraars ter wereld en heeft ruime ervaring in de financiële dienstverlening, verzekeringsbranche en woningmarkt. Mieke schrijft voor bedrijven die het leven (financieel) beter, bewuster, duurzamer en gezonder maken. In haar blogs voor Huislijn deelt Mieke haar kennis, geeft ze tips en gaat ze in op uiteenlopende vraagstukken over wonen en verzekeringen.

Artikelen: 19