Je huis duurzamer inrichten? 5 tips

De wereld waarin we leven móét duurzamer, tenminste als we het op deze planeet nog een tijdje willen volhouden. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we met zijn allen hard aan het werk zijn om deze duurzame planeet te bewerkstelligen. Vaak wordt er gedacht dat het verduurzamen van onze planeet begint bij het aanpakken van de grote vervuilers van deze wereld, niet geheel ten onrechte. Maar wist je dat ook jij invloed kunt uitoefenen op het verduurzamen van onze planeet? Bijvoorbeeld door te kiezen voor een duurzame inrichting van je huis. Want ook hier geldt dat alle beetjes helpen. Hoe richt je je huis duurzamer in? Lees hier onze 5 tips!

 

  1. Kies voor energiezuinige apparatuur

Waarschijnlijk heb je best wel wat apparatuur in je huis staan die het energieverbruik flink omhoog schroeven. Denk maar eens aan je computer, wasmachine, keukenapparatuur, televisie etc. Mocht deze apparatuur aan vervanging toe zijn let dan bij de aanschaf van nieuwe producten eens goed op de energielabels en kies voor een energiezuinige variant.

 

  1. Kies voor lokale producten

Wist je dat er in Nederland verschillende Nederlandse meubelfabrieken zijn die duurzame producten maken? Door te kiezen voor lokale fabrikanten ondersteun je de lokale werkgelegenheid en daarnaast hechten lokale fabrikanten vaak meer waarde aan duurzaamheid dan grote bedrijven. Heb je dus de mogelijkheid om te kiezen voor lokale meubels? Dan raden wij je dit zeker aan.

 

  1. Kies voor de tweedehands meubels

In plaats van nieuwe meubels te kopen kan je er ook voor kiezen om tweedehands meubels aan te schaffen. Een goede poetsbeurt en een likje verf doen deze meubels vaak erg goed en daarnaast kan het opknappen van tweedehands meubels ook nog een leuke bezigheid zijn. Geef je versleten meubels weg aan de kringloopwinkel of neem eens een kijkje op één van de vele verkoophoekjes op Facebook.

 

  1. Maak gebruik van duurzame materialen

Duurzame meubels worden gemaakt van duurzame materialen, zoals bijvoorbeeld FSC-hout. FSC-hout is hout dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.  Verantwoord houdt in dat er rekening wordt gehouden met ecologische, economische en sociale kwesties van de toekomst. Naast FSC-hout zijn er nog tal van duurzame materialen die kunnen bijdragen aan een duurzame inrichting van je huis.

 

  1. Natuurlijke verf

In de meeste Nederlands huishoudens wordt er altijd wel gebruik gemaakt van een likje verf. Maak jij hierbij gebruik van natuurlijke verf? Zo niet, dan wordt het eens de hoogste tijd. Natuurlijke verf is namelijk beter voor het milieu, omdat er minder schadelijke producten aan toegevoegd worden.

 

Dit waren onze tips voor het duurzamer inrichten van je huis. Heb jij nog andere tips? Laat het dan weten in een reactie!

 

duurzaam

Andrew Vafi
Andrew Vafi

Andrew is één van de oprichters van Beuk. Beuk staat voor: duurzame meubels van Hollandse bodem, geproduceerd door Nederlandse meubelfabrikanten. A-kwaliteit en met gemak online besteld. Andrew geeft graag tip over hoe je duurzaam je huis kunt inrichten.

Artikelen: 1