The wizard of WOZ: het geheim van de WOZ-waarde

Sommige verkopers zijn ervan overtuigd dat de WOZ-waarde een indicatie geeft voor de verkoopwaarde. Anderen zijn het daar juist helemaal niet mee eens. Maar hoe zit het nou echt? In dit blog gaan we in op de totstandkoming van de WOZ-waarde en het effect daarvan op de verkoopprijs van je huis.

 

Wat is de WOZ eigenlijk?

WOZ is een afkorting voor Wet Waardering onroerende Zaken. Het regelt de waardebepaling van woningen en andere onroerende zaken in Nederland. Deze waarde wordt door de gemeente, Waterschap en Belastingdienst gebruikt voor de heffing van bijvoorbeeld:

  • onroerendezaakbelasting (ozb)
  • afvalstoffenheffing
  • soms rioolheffing
  • inkomstenbelasting (eigenwoningforfait)
  • schenkbelasting
  • erfbelasting

Vanuit dit oogpunt is het dus handig dat de WOZ-waarde zo laag mogelijk is. Dan betaal je per slot van rekening minder belasting.

Meer weten over de maandelijkse kosten van een koopwoning? Lees dan deze blog.

Hoe zit het dan met de WOZ-waarde en de vraagprijs?

Vanuit het oogpunt van het voeren van onderhandelingen, kan het juist handig zijn als de WOZ-waarde hoger is. Je kunt dan aan een potentiele koper laten zien hoe de officiële instanties over de waarde van jouw huis denken.

 

Let op deze addertjes onder het gras

Uitgangspunt voor het vaststellen van de WOZ-waarde van een huis is de geschatte marktwaarde op de peildatum: 1 januari van het voorgaande jaar. De waarde is 1 jaar geldig.

Let op: Stel dat je in september besluit om je huis te koop te gaan zetten, dan is je WOZ-waarde dus al 1 ½ jaar oud. De woningmarkt kan in die periode al behoorlijk veranderd zijn.

 

Er is nog een reden waarom de WOZ-waarde niet helemaal up to date is.

De gemeente kijkt namelijk naar een gemiddelde.

Er wordt gekeken naar verkoopcijfers en naar kenmerken van een woning, zoals de ligging, inhoud en oppervlakte. De waardes worden vastgesteld vanachter een bureau. De gemeente weet dus niet hoe het er bij jou achter de voordeur uitziet. Bij de verkoop van je huis zul je merken dat het juist heel belangrijk is hoe het huis eruitziet. Als het gemoderniseerd, instapklaar en eigentijds is, gaat de verkoop over het algemeen een stuk sneller. Geen nood trouwens als je huis meer gedateerd is, mijn slogan is: Op elk potje past een deksel, voor elk huis is een koper.

De WOZ-waarde geeft dan ook een indicatie, een houvast, een leidraad, een richtlijn. Maar de WOZ-waarde is zeker niet doorslaggevend voor het bepalen van je vraagprijs!

 

Hoe kom ik eigenlijk achter de WOZ-waarde van een huis?

Er zijn 2 manieren om daarachter te komen:

  1. De verkoper vult bij verkoop van zijn woning een vragenlijst in. Daarin staat bijvoorbeeld wie de buren zijn, of er weleens een lekkage is geweest en hoe hoog de WOZ-waarde is. Een potentiele koper krijgt inzage in de vragenlijst.
  2. De WOZ-waardes zijn vrijgegeven. Via www.wozwaardeloket.nl kun je de waardes opvragen.

 

Conclusie:

Kies voor een gulden middenweg: een WOZ-waarde die niet te hoog is in verband met de belastingen die je daarover moet betalen en niet te laag is in verband met de positie ten opzichte van de koper van je woning.

 

Meer weten? Blijf rondneuzen op www.huislijn.nl en check de website: www.vantekoopnaarverkocht.nl

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane van Beek is niet alleen een ervaren vastgoedprofessional, maar ook een bevlogen schrijver met een passie voor wonen. Als taxateur en HuizenVerkoopExpert kent ze de woningmarkt van binnen en van buiten. Die kennis zet ze met plezier om in toegankelijke en inspirerende blogs op blog.huislijn.nl. Of het nu gaat over het slim verduurzamen van je huis, het stylen van je veranda of het inrichten van je slaapkamer: Diane weet als geen ander hoe je praktische tips combineert met frisse ideeën.

Wat haar onderscheidt? Diane schrijft zoals ze spreekt – helder, enthousiast en met oog voor detail. Ze laat zien dat wonen niet alleen draait om stenen en cijfers, maar vooral om gevoel. Een thuis creëren dat bij je past, daar draait het om. En dat zie je terug in alles wat ze schrijft.

Met haar blogs hoopt Diane niet alleen te informeren, maar vooral te inspireren. Want of je nu aan het begin staat van een verhuizing of gewoon meer uit je huidige woning wilt halen – Diane helpt je graag op weg met herkenbare verhalen en slimme inzichten.

Artikelen: 211