Waarom steeds meer jonge gezinnen verhuizen

Grote steden in ons land lijken steeds minder aantrekkelijk te worden voor gezinnen met kinderen. Wie goed kijkt naar de populatie in een grote stad ontdekt dat de stad steeds meer bevolkt wordt door jonge stellen en jonge alleenstaanden zonder kinderen. Ook op basisscholen is dit te merken. Op scholen waar het aanvankelijk nodig was dat er meerdere kleuterklassen waren is het nu gebruikelijk dat er nog ‘slechts’ één kleuterklas is om de aanwas van nieuwe kinderen aan te kunnen. Uit onderzoek is gebleken dat gezinnen gegronde redenen hebben om weg te willen uit de grote steden.

 

Behoefte aan rust

De meest gehoorde reden waarom gezinnen met kinderen verhuizen is toch wel dat de ouders en de kinderen behoefte hebben aan rust. Een grote stad mag dan nog zo mooi ogen en zoveel faciliteiten hebben; de verkeersdrukte en het constante lawaai van buiten wat je binnenshuis nog hoort wordt velen gewoon te veel. Kinderen hebben behoefte aan een woonomgeving waar ze kunnen buiten spelen zonder dat er constant een ouder met ze mee op pad moet gaan. Bovendien willen kinderen veilig over straat kunnen om met een vriendje te spelen zonder dat ze worden lastig gevallen door drugsdealers en ander onguur volk. Het is dan ook deze behoefte aan rust die ouders massaal doet verhuizen naar een kleinere plaats, het liefst buiten de randstad.

 

Een plek op een school

Basisscholen in de grote steden mogen dan met een leegloop in de kleuterklassen te maken hebben; de overige klassen zitten nog altijd boordevol. Wanneer een gezin van buitenaf in een grote stad komt te wonen is het dan ook hard zoeken om een geschikte school voor de kinderen te vinden. De meeste scholen die onderwijs van niveau aanbieden zitten vol. Klassen van meer dan 30 kinderen zijn geen uitzondering, maar eigenlijk is het onverantwoord. Ouders zullen dan ook vaak hun toevlucht moeten zoeken bij een basisschool in een heel andere wijk. Deze school is dan een noodgreep voor de ouders; men kiest voor een school bij gebrek aan beter. Wie buiten de grote stad gaat kijken komt al snel tot de conclusie dat het op een school in het buitengebied beter toeven is voor de kinderen. Een verhuizing vindt dus vooral plaats vanwege de kinderen.

 

Een veranderende werkomgeving als motivatie

Wie in een grote stad woont weet het; parkeren bij je huis is altijd een probleem. Vaak zijn er alleen dure betaalde parkeergarages voor de bewoners van een stad, en een parkeerplek op straat is er alleen voor vergunninghouders. Wie dus niet buiten de stad hoeft te werken houdt doorgaans één auto aan, of helemaal geen auto. Neem je een baan aan buiten de grote stad, dan is de kans dus groot dat er een (extra) eigen auto bij het huis moet worden geparkeerd. Wie geen zin heeft in parkeerstress doet er dan ook goed aan om te overwegen te verhuizen naar een plaats in de buurt van de stad waar men nu woont. Een andere woonplaats kan in dat geval leiden tot veel kortere reistijden en tot een reducering van stress bij de werknemer.

 

De buitensteden als nieuw toevluchtsoord

Wie vanuit Amsterdam een andere woonplaats zoekt zal doorgaans graag in de buurt van Amsterdam blijven wonen. Het is immers een stad die erg aantrekkelijk is, en waar een hoop vertier te vinden is. Buitensteden als Abcoude en Ouderkerk aan de Amstel zijn wat dat betreft enorm geschikt en geliefd bij gezinnen met jonge kinderen. In deze steden is het dan ook duidelijk te zien dat de populatie jonger is dan in de binnenstad. Voor kinderen is het hier het Walhalla, en ook voor de ouders is het prettig om in een omgeving te wonen waar men de ruimte heeft. Wie het iets verderop zoekt vanuit Amsterdam komt al snel in een stad als Almere terecht. Deze stad biedt alle voordelen van een grote stad, terwijl de woningen betaalbaar en ruim zijn. Het scholenbestand is groot, en ook de faciliteiten die je nodig hebt in je woonomgeving zijn ruimschoots aanwezig. Wie in Amsterdam woont zal ontdekken dat hij met twintig minuten uitstapt in Amsterdam. Er is zelfs een rechtstreekse treinverbinding die men kan nemen. Om de tien minuten vertrekt er een trein naar de hoofdstad waardoor je zo in het centrum van Amsterdam zit.

 

Meer ruimte voor minder geld

De laatste reden waarom mensen weg trekken uit de grote stad is toch wel het feit dat men meer woonruimte wil hebben voor minder geld. Randsteden bieden woningen die veel ruimte bevatten terwijl de koopprijzen redelijk aantrekkelijk zijn. In plaats van meerdere kinderen in een kleine slaapkamer heeft dan opeens elk gezinslid zijn of haar eigen kamer; een luxe die niet voor veel stadskinderen is weggelegd.

Wil jij ook verhuizen? En heb je de behoefte aan een verhuisbedrijf? Vergelijk dan eerst een aantal offertes van diverse verhuisbedrijven. Denk er ook aan om eerst te verbouwen voordat je intrekt in je nieuwe huis. Voor een overzicht van verbouwing kosten klik je op de link.

Ga je een huis kopen, laat je dan ook goed informeren over de mogelijkheden om extra hypotheek te krijgen als je energiezuinige maatregelen neemt. Een duurzaam huis is toch echt iets van deze tijd.

 

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 206