Langer thuis wonen? Met deze vijf tips wordt uw huis seniorproof!

Veel ouderen kampen met de vraag of zij hun vertrouwde woning moeten renoveren, of toch moeten verhuizen? De voorkeur gaat vaak uit naar thuis blijven wonen, maar een renovatie is kostbaar. En is dit nog wel de moeite waard als traplopen straks niet meer zo makkelijk gaat? Het antwoord is: ja!

Er is tegenwoordig veel mogelijk om uw huis seniorproof te maken, zoals het plaatsen van een traplift. Verhuizen is daarom (bijna) niet meer nodig. Met deze vijf aanpassingen zorgt u ervoor dat u thuis kan blijven wonen.

 

Zorgoproepsystemen

Heeft u wel eens gedacht aan een zorgoproepsysteem? Ouderen die (extra) zorg nodig hebben, kunnen een zorgoproepsysteem in huis laten plaatsen. Zo kunt u met één druk op de knop hulp inschakelen. Ook is het mogelijk om een zorgoproeppolsband aan te schaffen, deze draagt u als een horloge en heeft u dus altijd bij de hand.

 

Plaatsen van een traplift

De trap op- en afgaan is misschien nog wel de meest voorkomende reden waardoor ouderen ervoor kiezen om te verhuizen. Zonde, want dit hoeft helemaal niet. Een traplift biedt de ideale oplossing om ook op uw oude dag nog het gehele huis te kunnen gebruiken. Koninklijke Otolift trapliften heeft voor elke trap wel een passende oplossing. En de traplift kan zelfs al binnen 48 uur geplaatst worden. Dat is de kwaliteit van Otolift.

 

Inloop- of inroldouche

Douchen vormt voor ouderen die slechter ter been zijn vaak een probleem. Een badkamer die niet seniorproof gemaakt is, wordt al snel onveilig. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om uw badkamer te voorzien van verschillende veiligheidsmaatregelen, zoals een inloop – of inroldouche.

 

Antislip vloeren

Een veelvoorkomend probleem bij ouderen is het vallen in huis. Ongeveer één op de drie thuiswonende ouderen valt minstens één keer per jaar. Antislip vloeren verkleinen de kans hierop aanzienlijk. Vaak wordt gedacht dat dit alleen in natte ruimtes kan, zoals de badkamer en de keuken. Antislip vloeren zijn echter voor uw gehele woning te krijgen.

 

In hoogte verstelbare keuken

Zelf koken is voor veel ouderen een must. U vindt het vast ook fijn om hier zelfstandig in te zijn en te blijven. Door het plaatsen van een elektrisch verstelbare keuken blijft dit mogelijk. De keuken kan in hoogte aangepast worden, zodat u hem eventueel ook zittend kan gebruiken. Ideaal voor ouderen die slechter ter been zijn, of om rugproblemen te voorkomen.

 

Tip! de Wmo

Wist je dat je hulp van je gemeente kan krijgen als je zelfstandig blijft wonen…? Je gemeente kan je advies geven en hulp regelen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Jordi Kuijlenburg
Jordi Kuijlenburg

Ik ben Jordi en werk bij Happy Horizon. Met plezier deel ik regelmatig artikelen over wonen op Huislijn.nl. Het platform biedt ons een uitstekende gelegenheid om mensen te bereiken die zich interesseren voor wonen, of het nu gaat om het kopen van een nieuw huis of een verbouwing. Geniet van het lezen van mijn blogs op Huislijn.nl!

Artikelen: 121