Lid van VvE: welke verzekering moet je zelf afsluiten?

Als koper van een appartement ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Je appartement is dan aandeel van het hele gebouw dat je deelt met andere eigenaren. Iedere eigenaar betaalt een bijdrage voor gemeenschappelijke kosten, de VvE-bijdrage. Hier wordt bijvoorbeeld de schoonmaak van de algemene ruimtes mee betaald. Ook de opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering zitten hierbij inbegrepen, tenzij er sprake is van een slapende VvE. Alle overige verzekeringen moet je meestal zelf afsluiten. In dit artikel leggen we je uit hoe het precies zit én welke verzekeringen je zelf nog moet afsluiten.

 

VvE opstalverzekering

De VvE hoort verplicht een opstalverzekering af te sluiten. De opstalverzekering dekt schade aan de gemeenschappelijke delen van het appartementencomplex bij bijvoorbeeld brand, lekkage, storm of inbraak. Je kunt hierbij denken aan het dak, de gevel en de muren. Wat de opstalverzekering per maand kost, hangt af van de herbouwwaarde van het complex. Dit zijn de kosten die gemaakt worden als het complex opnieuw wordt opgebouwd. Het bestuur van de VvE moet ook een appartementenclausule in de polis te laten opnemen. Dit houdt in dat als een bewoner uit het complex opzettelijk schade veroorzaakt, de andere bewoners de geleden schade vergoed krijgen. De veroorzaker moet de schade uiteraard zelf betalen: de meeste verzekeraars zullen de schade ook op hem of haar verhalen. Let er overigens ook op of glas is meeverzekerd in de opstalverzekering, dit is niet altijd het geval.

 

VvE aansprakelijkheidsverzekering

De tweede verplichte verzekering binnen de VvE is de aansprakelijkheidsverzekering. Dit is een verzekering die schade vergoedt aan derden of de spullen van derden die veroorzaakt is door het appartementencomplex. Bijvoorbeeld schade aan een ander gebouw door een loslatende gevelplaat of een dakpan die van het dak is gewaaid en op een auto is gevallen. Deze schade wordt meestal niet gedekt in de aansprakelijkheidsverzekering die je als particulier afsluit.

 

Eigen Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel heel verstandig om zelf af te sluiten. De spullen in uw huis, tuin en schuur worden inboedel genoemd. Met deze verzekering ben je verzekerd aan schade aan jouw inboedel, zoals meubels of apparatuur. Een tuin zul je niet hebben als je in een appartement woont. Heb je jouw woning veel beter afgewerkt dan die van de buren of heb je bijvoorbeeld een nieuwe keuken laten plaatsen? Dit valt in principe onder de opstal, maar is meestal niet meeverzekerd via de opstalverzekering van de VvE. Je kunt deze verbouwingen wel bij een aantal verzekeraars meeverzekeren in de inboedelverzekering. Het verschilt per inboedelverzekering in hoeverre eigenaarsbelang is meeverzekerd en voor welk bedrag.

 

Overige verzekeringen

Het is raadzaam om ook een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. De rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp bij conflicten waar een VvE mee te maken kan krijgen. Bijvoorbeeld overlast van een buurman, slecht werk door een aannemer of hoge incassokosten. Ben jij voorzitter, penningmeester of een ander bestuurslid van een VvE? Dan is het ook verstandig om een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Loopt er iets mis en stelt iemand jou persoonlijk aansprakelijk? Dan sluit deze verzekering jouw persoonlijke aansprakelijkheid uit.

Marlijn Pruim
Marlijn Pruim

Marlijn Pruim geeft lezers graag advies over verschillende soorten verzekeringen die betrekking hebben op het huis. Daarnaast schrijft ze veelal over het energiegebruik in huis en hoe dit makkelijker te verlagen is. Als werknemer in de assurantie- en energiewereld weet zij over welke onderwerpen voor velen opheldering nodig is. Ze studeerde Redactie- en Mediaproductie en werkt graag met teksten; of dit nou het schrijven, corrigeren of redigeren ervan is. In haar eigen tijd schrijft ze ook voor haar
eigen blog.

Artikelen: 10