Het verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering

Heb jij net een nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd! Waarschijnlijk ben je al erg druk met het inrichten van het interieur. Je woning echt een plek maken waar je gelukkig gaat zijn, waar je trots op kunt zijn en waar je helemaal tot rust komt. Na de toch wel spannende hypotheekaanvraag dacht je misschien dat je ook wel klaar was met het uitzoeken van financiële zaken die met je woning te maken hebben. Maar heb je al gedacht aan het afsluiten van woonverzekeringen, zoals een inboedel- en opstalverzekering?

 

Woonverzekeringen

Een huis is een van de grootste aankopen in je leven. Natuurlijk ga je daar voorzichtig mee om. Maar door calamiteiten zoals brand, storm, wateroverlast of inbraak kan er toch schade aan je woning ontstaan. Omdat maar weinig mensen zelf voldoende vermogen hebben om deze schade te dekken, kun je hiervoor een woonverzekering afsluiten. Omdat de waarde van de woning en / of het interieur erg kan verschillen, is de premie afhankelijk van het te verzekeren bedrag. Veel verzekeraars bieden bovendien, net zoals bijvoorbeeld bij een autoverzekering het geval is, de keuze tussen een basisverzekering of een allriskverzekering met uitgebreidere dekking. De meest bekende woonhuisverzekeringen zijn een inboedel- en opstalverzekering. Wat is het verschil tussen deze twee verzekeringen?

 

Opstalverzekering voor alle onroerende zaken

Een opstalverzekering verzekert schade aan de onroerende zaken in en rond je woning door storm, water, brand of inbraak. De dekking omvat zowel schade binnen- als buitenshuis. Hierbij kun je denken aan schade aan de ingebouwde keuken, badkamer, houten vloeren, of schade aan het dak of de gevel door storm. Buitenshuis gaat het bijvoorbeeld om een schutting of schuur. Voor welk bedrag je woning verzekerd is, hangt af van de hoogte van de herbouwwaarde van je huis.

 

Wat valt onder de dekking van een inboedelverzekering?

Ook door een inboedelverzekering wordt de schade gedekt die is ontstaan door inbraak, brand, water of storm. Maar bij deze verzekering gaat het niet om de onroerende zaken, maar om alle spullen die tot de huisraad behoren. Dit zijn de roerende zaken die zonder sloop- of breekwerk verwijderd kunnen worden. Hierbij kun je denken aan kleding, gordijnen en meubels. Soms is het ook mogelijk de verzekering uit te breiden tot buitenshuis, zodat je laptop, sieraden, camera en telefoon overal verzekerd zijn. Heb je bijzonder waardevolle spullen in huis zoals een instrument, kunst en antiek, sieraden of dure foto- of filmapparatuur? Dan dien je deze apart te verzekeren. De hoogte van de premie hangt af van de waarde van de te verzekeren goederen.

 

Zijn woonverzekeringen verplicht?

Wettelijk gezien bestaat er geen verplichting tot het afsluiten van een opstal- of inboedelverzekering. Maar omdat je waarschijnlijk zelf niet voldoende financiële middelen hebt om alles te kunnen vervangen na bijvoorbeeld een brand, is het wel zeer verstandig ze af te sluiten. Heb je je woning (gedeeltelijk) gefinancierd door middel van een hypotheek? Dan heeft waarschijnlijk de hypotheekverstrekker een opstalverzekering verplicht gesteld.

Annerieke Maathuis
Annerieke Maathuis

Annerieke Maathuis geeft bezoekers van Huislijn.nl graag tips voor het kopen van een eigen woning en de financiering ervan.

Artikelen: 10