Je huis energieneutraal maken

Energieneutraal bouwen is een hot item. Veel huizen die nieuw gebouwd worden, gebruiken nauwelijks nog energie. Dat is echter anders voor bestaande woningen. Vooral in oudere huizen gaat er veel energie verloren. Wil jij graag milieubewust gaan leven? Of wil je eigenlijk gewoon geen energierekeningen meer betalen? Maak dan je huis energieneutraal!

 

Stap 1: Je huis isoleren

Veel mensen denken dat je moet beginnen met zonnepanelen om energie op te wekken. Het is echter belangrijk dat je eerst begint met stroom besparen. Dat doe je door middel van goede isolatie. Er zijn veel soorten isolatie. Muurisolatie is een bekende, maar ook dakisolatie wordt veel toegepast. Bij oudere huizen kan gevelisolatie nodig zijn om echt veel energie te besparen. Isolatie is niet goedkoop, maar het verhoogt wel de waarde van je woning.

 

Stap 2: Energie besparen in huis

Nu ga je in huis kijken waarmee je energie kunt besparen. Dat doe je bijvoorbeeld door je lampen te vervangen. Van gloeilampen tot Tl-buizen en van lampen met gasontlading tot halogeenverlichting: overal is een energiezuinig LED alternatief voor te vinden. Verder check je ook (oude) apparaten om te zien of daar zuinigere varianten van zijn. Door je stroomverbruik zo te beperken, ben je al een heel eind op de goede weg.

 

Stap 3: Ga voor gasvrij

De overheid stimuleert het gasvrij wonen. Je kunt daar nu al rekening mee houden, want de kans is groot dat de gasprijzen sterk gaan stijgen de komende jaren. Vervang je kookplaat voor een efficiënte inductie plaat. Vervang de Cv-ketel voor een gasloos alternatief. Denk bijvoorbeeld aan een warmteboiler, zonneboiler en/of warmtepomp. Als je collectief woont met anderen kun je misschien gebruik maken van aardwarmte.

 

Stap 4: Leg zonnepanelen op het dak

Nadat je de voornoemde maatregelen hebt genomen, weet je wat je nieuwe energieverbruik is. En reken maar: nu al bespaar je heel veel geld op je energierekening! Het is tijd voor het leggen van zonnepanelen. Het is helemaal ideaal wanneer je gaat voor goede accu’s waarmee je overtollige energie kunt opslaan, zodat je ook als de zon niet schijnt gebruik kunt maken van eigen stroom. Maar aangezien die optie nog behoorlijk duur is, hoeft dat niet per se. Je levert dan energie terug aan het stroomnet als de zon schijnt en gebruikt energie uit het net als je panelen te weinig stroom opwekken.

 

Stap 5: Beperk je watergebruik

Als het goed is gebruik je nu geen gas meer. Je energierekening zal ongeveer op 0 uitkomen, nu je weinig gebruikt en veel terug levert. De laatste stap voor energieneutraal wonen is het besparen van water. Gebruik een regenton om water op te vangen voor de planten. Koop een waterbesparende douchekop en zorg dat de wc niet te veel water verbruikt. Door ook op je watergebruik te besparen, ben je helemaal energieneutraal bezig.

Energieneutraal wonen kost vaak best wat geld, zeker in oudere woningen. Er is veel nodig om te zorgen dat je minder energie kwijtraakt. Toch is het echt nodig om dit aan te gaan pakken. Hiermee kunnen we namelijk heel veel betekenen voor het milieu. Bovendien is het op de lange termijn ook nog eens goed voor je portemonnee. Wil jij energieneutraal gaan wonen? Check dan ook even de maatregelen die de overheid heeft getroffen. Vaak zijn er ook mogelijkheden om subsidie te krijgen, waardoor je goedkoper uit bent.

Judith Mohlmann
Judith Mohlmann

Judith Möhlmann werkt als freelance tekstschrijver voor diverse klanten in allerlei verschillende branches. Vooral wooninspiratie, energiebesparing en koken hebben haar interesse, maar er zijn nog veel meer interesse-gebieden waarmee wordt gewerkt. Dit geldt in het bijzonder voor de twee blogs die ze in beheer heeft: mamasopinternet.nl is hét blog voor (jonge) moeders en meer-weten-over-eten.nl voorziet mensen van heerlijke recepten en bijzondere dieettips. Op huislijn.nl zal Judith ook regelmatig wooninspiratie en besparingstips delen.

Artikelen: 24