Verkoop bij inschrijving: hoe werkt dat precies?

In de huidige woningmarkt komt het helaas vaak voor dat je jouw interesse voor een woning deelt met andere mensen. Zeker in populaire steden waar de vraag naar woningen groter is dan het aanbod. En dan? Wanneer er voor een bepaalde woning meerdere geïnteresseerden zijn, kan de verkoper bijvoorbeeld een verkoop bij inschrijving organiseren. Maar wat is dat precies en hoe werkt het?

 

Wat is een verkoop bij inschrijving?

Een verkoop bij inschrijving is een blinde biedingsronde waarin meerdere kandidaten hun beste bod op een woning uitbrengen. Dit wordt vaak georganiseerd wanneer de belangstelling een woning zo groot is dat het voor de verkoper lastig is om met iedereen in onderhandeling te gaan. Het is een relatief eerlijke manier om alle potentiële kopers een gelijke kans te bieden.

 

Hoe werkt het?

Geïnteresseerden moeten voor een bepaalde datum hun beste bod uitbrengen. Vaak krijg je nog een kans om de woning een laatste keer te bezichtigen. Binnen 24 uur na het sluiten van de deadline maakt de notaris of makelaar het hoogste bod bekend.

De verkoper krijgt dan één dag om te beslissen of hij de woning aan de hoogste bieder te gunt. De verkoper zit dus nergens aan vast. Kiest hij ervoor om de woning te verkopen aan de hoogste bieder, dan wordt de koopovereenkomst opgesteld. Er volgen hierna geen onderhandelingen meer.

 

Hou rekening met de ontbindende voorwaarden

Bij het uitbrengen van een bod moet je met meer zaken rekening houden dan alleen de prijs, zoals de ontbindende voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan ‘onder voorbehoud van financiering’. Hiermee geef je aan dat de koop alleen doorgaat wanneer jij op tijd je hypotheek rond kunt krijgen. Andere voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn ‘onder voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie’ en ‘onder voorbehoud van bouwtechnische keuring’.

Door ontbindende voorwaarden mee te nemen in je bod hou je een slag om de arm, waardoor jij minder risico loopt tijdens het aankoopproces. Hou er wel rekening mee dat ontbindende voorwaarden voor de verkopende partij niet per se aantrekkelijk zijn. Zoek dus naar een goede balans.

 

Het juiste bod uitbrengen

Ga jij straks een bod uitbrengen? Dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Je wilt namelijk niet te veel bieden, maar je wilt ook niet het risico lopen om overboden te worden. Knab heeft een handig en gratis e-book ‘bieden op een huis’ waarin je leert om slim te onderhandelen en het juiste bod uit te brengen.

Erik Slijkoord
Erik Slijkoord

Erik Slijkoord is 5 jaar Senior hypotheekadviseur bij Knab Hypotheken. Dat is niet alleen een bank, maar de persoonlijke assistent voor al je geldzaken. Erik gelooft dat elke persoonlijke situatie een passende oplossing kent, en dat een hypotheek de belangrijkste financiële beslissing is die iemand in zijn leven maakt. Als Erkend Hypothecair Planner (EHP) geeft hij de bezoekers informatie rondom hypotheken.

Artikelen: 6