Nieuwe (rol)gordijnen? Lees deze praktische tips.

Je bent van plan om in 2018 een nieuw huis te gaan kopen? Waarschijnlijk ben je dan al volop bezig met ideeën voor de inrichting. Een van de sfeerbepalende items in je interieur zijn gordijnen. Nieuwe gordijnen zijn dan ook een goede investering. Ze helpen je niet alleen om een ruimte te verlichten of te verduisteren, maar brengen ook veel sfeer in de woning. Om deze nu zo lang mogelijk nieuw te houden en optimaal te benutten, lees je deze praktische tips!

 

1. Slijtage voorkomen

Sommige gordijnen slijten wat gemakkelijker. De constructies van vele gordijnen kunnen voor problemen zorgen, ga hier dus zo voorzichtig mogelijk bij om. Het bijstellen hoort soepel te gaan. Indien dat niet het geval is, dan is er hoogstwaarschijnlijk een probleem waar slijtage een rol in gespeeld kan hebben. Probeer te vroegtijdig te achterhalen wat het probleem is voordat het erger wordt en de gordijnen volledig vervangen moeten worden.

 

2. Overweeg automatische (rol)gordijnen

Ben je op zoek naar gemak? Dan zijn elektrische rolgordijnen een ideale oplossing. Deze geautomatiseerde gordijnen kun je gemakkelijk met de bijgeleverde afstandsbediening bijstellen. Dit voorkomt niet alleen slijtage, maar biedt ook nog eens gemak. Je kan lekker vanuit je luie stoel de sfeer in je woning bepalen!

 

3. Vrij hangen

Om de gordijnen lang mee te laten gaan kun je ze het beste even de tijd geven. Nieuwe hebben even nodig om in de juiste plooi te vallen. Zorg dan ook dat deze voldoende ruimte hebben om vrij te kunnen hangen. Zolang ze niet schuren tegen muren of plafond voorkom je schuurplekken en gaan ze langer mee.

 

4. Verkleuren

De ’standaard’ stoffen gordijnen zijn niet geschikt als zonwering. Wil je de ruimte verduisteren tegen het zonlicht? Gebruik hier dan jaloezieën of rolgordijnen voor. De hanggordijnen verkleuren namelijk gemakkelijk in het zonlicht. Vooral stoffen als katoen, viscose en linnen zijn gevoelig voor verkleuring.

 

5. Wassen

Probeer het wassen zo lang mogelijk uit te stellen. Gordijnen zijn gemaakt van gevoelige materialen en zijn hierdoor niet geschikt voor veelvuldig wassen. Moeten ze toch echt gewassen worden? Overweeg dan een stomerij. Een professionele was service weet vaak precies wat ze moeten doen om gordijnen op de juiste manier te wassen. Wil je het toch zelf doen? Volg dan het advies op het was etiket.

 

6. Stofvrij maken

Om de gordijnen schoon te maken zonder te wassen kun je ze ook gewoon even stofvrij maken. Dit kun je het beste doen met een harde borstel of een stofzuiger. Ga natuurlijk wel voorzichtig te werk om er zeker van te zijn dat je het delicate stof niet beschadigd.

Myra Kokke
Myra Kokke

Schrijven is mijn ding, altijd al zo geweest. Daarom kun je me ook dagelijks vinden op Chapternine.today, waar ik schrijf over het leven, de liefde en geluk. Maar naast het schrijven heeft mijn creativiteit nog een andere uitlaat gevonden: ons huis! Met veel plezier voorzie ik je dus van alle ins & outs over DIY, wonen en leven!

Artikelen: 4