Inrichting
gordijnen voor je nieuwe huis

Nieuwe (rol)gordijnen? Lees deze praktische tips.

Je bent van plan om in 2018 een nieuw huis te gaan kopen? Waarschijnlijk ben je dan al volop bezig met ideeën voor de inrichting. Een van de sfeerbepalende items in je interieur zijn gordijnen. Nieuwe gordijnen zijn dan ook een goede investering. Ze helpen je niet alleen om een ruimte te verlichten of te verduisteren, maar brengen ook veel sfeer in de woning. Om deze nu zo lang mogelijk nieuw te houden en optimaal te benutten, lees je deze praktische tips!

 

1. Slijtage voorkomen

Sommige gordijnen slijten wat gemakkelijker. De constructies van vele gordijnen kunnen voor problemen zorgen, ga hier dus zo voorzichtig mogelijk bij om. Het bijstellen hoort soepel te gaan. Indien dat niet het geval is, dan is er hoogstwaarschijnlijk een probleem waar slijtage een rol in gespeeld kan hebben. Probeer te vroegtijdig te achterhalen wat het probleem is voordat het erger wordt en de gordijnen volledig vervangen moeten worden.

 

2. Overweeg automatische (rol)gordijnen

Ben je op zoek naar gemak? Dan zijn elektrische rolgordijnen een ideale oplossing. Deze geautomatiseerde gordijnen kun je gemakkelijk met de bijgeleverde afstandsbediening bijstellen. Dit voorkomt niet alleen slijtage, maar biedt ook nog eens gemak. Je kan lekker vanuit je luie stoel de sfeer in je woning bepalen!

 

3. Vrij hangen

Om de gordijnen lang mee te laten gaan kun je ze het beste even de tijd geven. Nieuwe hebben even nodig om in de juiste plooi te vallen. Zorg dan ook dat deze voldoende ruimte hebben om vrij te kunnen hangen. Zolang ze niet schuren tegen muren of plafond voorkom je schuurplekken en gaan ze langer mee.

 

4. Verkleuren

De ’standaard’ stoffen gordijnen zijn niet geschikt als zonwering. Wil je de ruimte verduisteren tegen het zonlicht? Gebruik hier dan jaloezieën of rolgordijnen voor. De hanggordijnen verkleuren namelijk gemakkelijk in het zonlicht. Vooral stoffen als katoen, viscose en linnen zijn gevoelig voor verkleuring.

 

5. Wassen

Probeer het wassen zo lang mogelijk uit te stellen. Gordijnen zijn gemaakt van gevoelige materialen en zijn hierdoor niet geschikt voor veelvuldig wassen. Moeten ze toch echt gewassen worden? Overweeg dan een stomerij. Een professionele was service weet vaak precies wat ze moeten doen om gordijnen op de juiste manier te wassen. Wil je het toch zelf doen? Volg dan het advies op het was etiket.

 

6. Stofvrij maken

Om de gordijnen schoon te maken zonder te wassen kun je ze ook gewoon even stofvrij maken. Dit kun je het beste doen met een harde borstel of een stofzuiger. Ga natuurlijk wel voorzichtig te werk om er zeker van te zijn dat je het delicate stof niet beschadigd.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Myra Kokke
Load More In Inrichting

Facebook Comments

4 Comments


 1. Ilse

  januari 31, 2018 at 12:19

  Top deze praktische tips! We hebben hele dure gordijnen gekocht en willen deze dan natuurlijk ook zo mooi mogelijk houden.

  Reply

 2. Vincent Rondwijk

  november 5, 2019 at 15:37

  Ik ben ook op zoek naar nieuwe rolgordijnen, omdat die van mij erg verkleurd zijn door de zon. Elektrische rolgordijnen lijken mij overigens een goede optie voor ons huis. Daarnaast is het natuurlijk handig dat je deze op afstand kan bedienen en deze lang mee gaan.

  Reply

 3. Anne

  maart 16, 2020 at 13:47

  Goede tips!
  Ik denk dat het het overwegen waard is om toch maar over te stappen op jaloezieen, mijn gordijnen beginnen namelijk al te verkleuren helaas..

  Reply

 4. Marie de Jonge

  oktober 2, 2020 at 13:37

  Het is inderdaad goed om je te verdiepen in de opties voor zonwering. Rolgordijnen hebben ook mijn voorkeur. Daarnaast willen wij ook screens laten plaatsen aan de buitenkant van het huis. Dit is erg handig in de zomer.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

4 Tips om jouw thuiskantoor sfeervol in te richten

Er staat een nieuwe uitdaging voor de deur, ...

Over Huislijn.nl

Werkt met 2.500 makelaars samen
Toont actueel en up to date woonaanbod
Meer dan 100.000 unieke huizen
1 miljoen bezoeken per maand

Start nu met zoeken

Huislijn op Facebook

Vind jouw huis op Huislijn.nl