Inboedelverzekering; dit is handig om erover te weten

Als je voor het eerst een woning koopt of huurt, komt er een hoop op je af. Heb je al eerder een huis gekocht of gehuurd, dan weet je wel al wat van het reilen en zeilen. Er valt van alles te regelen met de makelaar, de verhuurder, omtrent de hypotheek en er zijn verschillende verzekeringen die je moet of kunt afsluiten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de inboedelverzekering? Daarover lees je alles in dit artikel.

 

Is een inboedelverzekering verplicht?

Nee, een inboedelverzekering hoef je niet per se af te sluiten. Wel is het verstandig om dit te doen, omdat je met deze verzekering je hele inboedel verzekert. En alles bij elkaar opgeteld, is deze bij velen waarschijnlijk behoorlijk wat waard. Naar deze waarde moet je dan ook kijken als je een inboedelverzekering af gaat sluiten. Hierover lees je meer onder ‘voorkom over- en onderverzekeren’.

 

Wat valt er onder de inboedel?

Met een inboedelverzekering zorg je ervoor dat je een bedrag uitgekeerd kunt krijgen als er door bepaalde oorzaken schade ontstaat aan de inboedel. Onder de inboedel valt alles wat te verplaatsen is in, aan en op jouw woning en terrein. Denk hierbij aan banken, tafels, kasten en dergelijken. Er zijn ook spullen die in het ene geval onder de opstal- en in het andere geval onder de inboedelverzekering vallen. Zo is dat het geval bij de vloer; is deze aan de ondervloer bevestigd en zou er schade ontstaan als je deze loshaalt? Dan valt de vloer onder de opstalverzekering, maar gaat het bijvoorbeeld om kliklaminaat dat je mee kunt nemen? Dan valt de vloer onder de inboedelverzekering. Zo kan dit ook het geval zijn met onder andere trappen, keukens en open haarden.

 

Verschil huur- en koopwoning

In de meeste gevallen ben je als koper en huurder zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een inboedelverzekering. Dit in tegenstelling tot een opstalverzekering –  de verzekering waarmee je alles wat nagelvast zit aan de woning verzekert – waarbij de eigenaar van de woning verantwoordelijk is voor het afsluiten van de verzekering. De inboedel is – meestal – het bezit van de inwoner van een huis, en is daarom zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van deze verzekering. Wel kan het zo zijn dat een verhuurder een inboedelverzekering heeft afgesloten, bijvoorbeeld als je een woning huurt inclusief interieur. Controleer altijd even bij de verhuurder hoe het zit met de inboedelverzekering.

 

Dekking inboedelverzekering (twee soorten verzekeringen)

Er zijn twee verschillende inboedelverzekeringen; de extra uitgebreide inboedelverzekering (wat eigenlijk ook de minst uitgebreide variant is) en de allriskverzekering (waarbij één factor extra wordt gedekt, maar wel een waar vaker schade door ontstaat). Met de inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade die ontstaat door de volgende factoren; brand, ontploffing, water, storm vanaf windkracht zeven, inbraak, vandalisme en voor diefstal. Heb je een allriskverzekering? Dan ben je ook verzekerd tegen schade die ontstaat door plotselinge onvoorziene gebeurtenissen. Wat behoorlijk handig kan zijn, want in een huis wordt geleefd.

 

Niet voor alle schade krijg je een vergoeding

De oorzaak van de schade is dus van belang voor de verzekeraar. Er moet ergens een grens worden getrokken. Zo wordt schade die je opzettelijk hebt veroorzaakt en schade die ontstaat terwijl je deze had kunnen voorkomen, niet vergoed. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval door slecht onderhoud, maar ook als er schade aan de inboedel ontstaat door regen die binnen is gekomen door open deuren of ramen. Je had deze schade dus kunnen voorkomen. Net als wanneer deuren of ramen zijn gesneuveld doordat je deze open hebt laten staan terwijl er een storm was voorspeld. Daarnaast wordt ook schade door natuurgeweld (overstroming/aardbeving), terrorisme en constructie- of bouwfouten niet vergoed.

 

Voorkom over- en onder verzekeren

Ben je net op jezelf gaan wonen, dan heb je misschien veel nieuwe spullen aangeschaft voor in huis. De waarde van de inboedel is dan misschien hoger dan een jaar later, wanneer de spullen waarde hebben verloren. Of je hebt juist verbouwd en/of spullen van hoge waarde in de woning geplaatst, waardoor de inboedelwaarde is gestegen. Om deze reden is het belangrijk om om de zoveel tijd – bijvoorbeeld elk jaar – te beoordelen wat de inboedel waard is. Het kan anders zomaar zo zijn dat je onder- of juist over verzekerd bent. Onder verzekeren is zonde op het moment dat je een beroep moet doen op de inboedelverzekering; je krijgt dan namelijk maar vergoed voor het bedrag dat jij hebt opgegeven als waarde – of een deel hiervan. Oververzekeren is ook zonde, je betaalt hierdoor namelijk een hogere premie terwijl je niet voor het bedrag vergoed krijgt dat je als inboedelwaarde hebt opgegeven. Je krijgt alleen vergoed tot de werkelijke waarde van de inboedel.

Verhuizen - TV kijken

Aanvullend verzekeren voor kostbaarheden

Je kunt je ook nog wat uitgebreider verzekeren. Zo kun je een kostbaarhedenverzekering afsluiten, waarmee je kostbare bezittingen extra kunt verzekeren. Denk aan sieraden, geld en audiovisuele apparatuur. Ook kun je een glasverzekering nemen, hiermee verzeker je je – zoals je al kunt aannemen – tegen kapotte ruiten. Handig, want ruiten zijn behoorlijk duur. Zit je bij een VvE, controleer dan of er niet al een glasverzekering is afgesloten. Want dubbel verzekeren is, net als oververzekeren, zonde van het geld.

 

Hoe vind je de beste inboedelverzekering?

Je kunt zelf allerlei informatie verzamelen bij verschillende inboedelverzekeraars, maar je kunt jezelf deze moeite ook besparen. Je hebt het al druk genoeg rond de verhuizing, en online kun je veel hulp krijgen. Dit van vergelijkingssites waarbij je veel verschillende verzekeringen kunt vergelijken, waaronder de inboedelverzekering. Op dit soort websites vul je jouw gegevens in en geef je de waarde van de inboedel aan. Er wordt dan een overzicht geboden van de meest passende en voordeligste inboedelverzekeringen. Fijne hulp in een tijd waarin je al heel veel moet uitzoeken.

Let wel op, want bij veel van deze verzekeringen betaal je een eigen risico. Wil je dit niet betalen, dan gaat de premie meestal omhoog.

Marlijn Pruim
Marlijn Pruim

Marlijn Pruim geeft lezers graag advies over verschillende soorten verzekeringen die betrekking hebben op het huis. Daarnaast schrijft ze veelal over het energiegebruik in huis en hoe dit makkelijker te verlagen is. Als werknemer in de assurantie- en energiewereld weet zij over welke onderwerpen voor velen opheldering nodig is. Ze studeerde Redactie- en Mediaproductie en werkt graag met teksten; of dit nou het schrijven, corrigeren of redigeren ervan is. In haar eigen tijd schrijft ze ook voor haar
eigen blog.

Artikelen: 10