Hoe kies je dé bank voor in jouw interieur?

Na lang zoeken heb je je droomhuis gevonden en na een pittige onderhandeling met de makelaar heb je je nieuwe huis gekocht. En dan begint het feest… Hoe gaan we ons huis inrichten?
De woonkamer is een belangrijke plek in het huis en daar hoort natuurlijk een heerlijke bank in te staan. Hieronder vind je een paar tips voor de aanschaf van een nieuwe bank!

 

Eérst meten

Ga niet naar de (online) winkel voordat je een goed idee hebt van het formaat bank dat mooi in jouw woonruimte staat. Eérst meten, dan zoeken; dat voorkomt een miskoop waarbij je voor het gemak maar even negeert dat de maat niet helemaal klopt, omdat je de bank zo mooi vindt. Zorg dat er genoeg loopruimte overblijft in huis. Past er een grote bank in jouw woonkamer, maar heb je verder vooral kleine kasten en tafels? Dan matcht een grote bank niet met jouw woonstijl. Een te kleine bank in een grote woonruimte ziet er al gauw “verdwaald” uit.

 

In wat voor huishouden komt de bank?

Bij de keuze voor een type bekleding is comfort natuurlijk belangrijk; de één houdt van leer, de ander van stof of fluweel. Maar aangezien de bank vaak heel wat jaren mee moet gaan, is het ook belangrijk om te kijken naar de samenstelling van je huishouden. Kinderen, huisdieren of andere knoeipoetsen in huis? Dan is prioriteit één een type bekleding waarvan vuil gemakkelijk te verwijderen is, zoals leer of moderne synthetische stoffen. Een stof met structuur, in plaats van een glad oppervlak, kan dan ook al helpen.

 

Harmonie in huis

Of je nu kiest voor een subtiele kleurtoon of een retro blikvanger; de kleur van je bank moet in harmonie zijn met de rest van je interieur. Het is helemaal niet nodig overal in huis dezelfde kleur te gebruiken, zolang de gebruikte tinten maar bij elkaar passen. Pas wel op dat je niet tevéél kleuren kiest voor in huis; al passen ze nog zo goed bij elkaar, het wordt al gauw een circus. Een grote, design hoekbank komt vaak het beste uit in antraciet of crème. Een kleinere 2-zitsbank kan best een vrolijke blikvanger met bloemenpatroon zijn!

 

En dan de woonstijl…

Dankzij het grote formaat is een bank ideaal om een woonstijl mee te benadrukken. Mag het allemaal wat strakker en moderner in huis? Kies dan voor een design bank met rechte lijnen. Wil je een stoer, industrieel interieur? Dat begint al bij een bruin leren bankstel met vintage afwerking. Klassiek, retro of Scandinavisch design: met een bank leg je de basis voor je gewenste woonstijl.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 96