Verhuizing en energiecontract: dit moet je weten

Als je gaat verhuizen zijn er veel zaken die geregeld moeten worden. Een daarvan is het energiecontract. Geen zorgen, je komt nooit zomaar zónder energie te zitten. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij de verhuizing en je energiecontract.

 

Energiecontract meeverhuizen

Heb je al een energiecontract lopen, en wil je deze meenemen naar je nieuwe woning? Dat is mogelijk. Het is wel handig om de verhuizing ten minste twee weken voor de verhuizing door te geven aan je energieleverancier. Vaak kun je dit gewoon online doen. Houd er wel rekening mee dat het bedrag dat je per maand betaalt aan energie, genaamd het voorschotbedrag, afhangt van je woning. Als je gaat verhuizen zal dit bedrag dus hoogstwaarschijnlijk veranderen.

Om het voorschotbedrag te bepalen, kijkt de energieleverancier naar het energieverbruik in de woning in de afgelopen drie jaar. Het energieverbruik wordt onder andere beïnvloed door de grootte van de woning, het energielabel, het aantal personen dat er woont en hoe zuinig die met energie omgaan. Voor je nieuwe woning is het voorschotbedrag gebaseerd op het verbruik van de vorige bewoners, niet op je eigen energieverbruik. Stel de vorige bewoners woonden er met z’n vieren, en jij woont er alleen met je partner, dan kun je het voorschotbedrag bij veel energieleveranciers gewoon aanpassen. Let er wel op dat dit bedrag slechts een voorschot is, uiteindelijk betaal je alsnog voor het werkelijke verbruik. Dit betekent dat je aan het eind van het jaar moet bijbetalen als blijkt dat je voorschotbedrag te laag stond, en geld terugkrijgt als je voorschotbedrag te hoog stond.

 

Nieuw energiecontract afsluiten

Zit je al jaren bij dezelfde energieleverancier? Dan is de kans groot dat je veel kunt besparen door over te stappen. Tarieven veranderen namelijk, en nieuwe klanten krijgen vaak een welkomstkorting. Een verhuizing is een mooi moment om je energiecontract weer eens onder de loep te nemen. Ga energie vergelijken en kijk met welk energiecontract jij het goedkoopst uit bent.

Heb je al een contract lopen, maar ben je bij een andere leverancier goedkoper uit? Controleer dan of je bij je huidige energieleverancier een opzegvergoeding moet betalen wanneer je het contract beëindigt. Laat je hierdoor echter niet direct afschrikken; het kan ook zijn dat je ondanks de opzegvergoeding nog steeds goedkoper uit bent bij de nieuwe leverancier. Bereken of de opzegvergoeding die je moet betalen als je je contract opzegt, hoger of lager is dan de kosten die je meer voor energie zou betalen als je bij je huidige leverancier blijft.

 

Meterstanden doorgeven

Of je nou een nieuw energiecontract afsluit of niet; zorg ervoor dat de huidige leverancier op de hoogte is van de meterstanden van je oude woning. Heb je nog een oude energiemeter? Dan krijg je van de energieleverancier een formulier waarop je de meterstanden kunt invullen. Doe dit op de dag van de sleuteloverdracht en stuur het formulier vervolgens getekend terug naar je leverancier. Als je een slimme meter hebt, kunnen de meterstanden automatisch uitgelezen worden. In dat geval hoef je deze dus zelf niet door te geven.

De huidige energieleverancier stuurt je een eindafrekening van de energie die je verbruikt hebt in je oude woning. Kijk op de dag waarop je intrekt in je nieuwe woning ook wat hier de meterstand is en geef dit door aan de (nieuwe) leverancier. Zo weet je zeker dat je niet betaalt voor het energieverbruik van de vorige bewoners.

Marlijn Pruim
Marlijn Pruim

Marlijn Pruim geeft lezers graag advies over verschillende soorten verzekeringen die betrekking hebben op het huis. Daarnaast schrijft ze veelal over het energiegebruik in huis en hoe dit makkelijker te verlagen is. Als werknemer in de assurantie- en energiewereld weet zij over welke onderwerpen voor velen opheldering nodig is. Ze studeerde Redactie- en Mediaproductie en werkt graag met teksten; of dit nou het schrijven, corrigeren of redigeren ervan is. In haar eigen tijd schrijft ze ook voor haar
eigen blog.

Artikelen: 10