Kopen / Verkopen
kopen van een huis

Huis kopen? Vergeet de kosten niet

Een huis kopen kost geld. En dan bedoel ik niet alleen de kosten voor het huis zelf maar ook voor alle bijkomende kosten. Zoals; overdrachtsbelasting, notaris, taxatie, bouwkundige keuring, makelaar en zo kan ik nog wel even doorgaan. Voordat je je droomhuis koopt, is het verstandig om alle kosten inzichtelijk te krijgen zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Je wilt natuurlijk wel geld overhouden om je nieuwe huis gezellig in te richten. Als je een aankoopmakelaar inschakelt dan kan hij of zij precies vertellen wat de extra kosten gaan worden.

In deze blog lees je over de kosten die betrekking hebben op de aankoop van een huis.

 

Kosten bij aankoop

Als je een bestaande woning koopt, zie je altijd achter de vraagprijs “k.k.” staan. Dit staat voor Kosten Koper. De bekendste is waarschijnlijk de overdrachtsbelasting, in de volksmond ook wel verhuisboete genoemd. Op dit moment (juli 2017) bedraagt deze 2% over de aankoopprijs van de woning.  Een andere verplichte kostenpost is de notaris. Er moet immers een leveringsakte worden opgesteld en de koop moet worden ingeschreven in het Kadaster.

Andere kosten die je voor kiezen kunt krijgen zijn:

 

Aankoopmakelaar

Laat je je tijdens de aankoop begeleiden door een makelaar dan zal je voor  deze dienst moeten betalen. Let wel op dat de makelaar ingehuurd door de verkopende partij niet jouw belangen behartigd. Dus kies zelf je aankoopmakelaar uit en zorg dat kosten van tevoren duidelijk voor je zijn. Aankoopmakelaars hanteren verschillende tarieven. Sommige hanteren een vast tarief, andere een percentage over de aankoopprijs, zelf ben ik enthousiast over een percentage tussen vraagprijs en de aankoopprijs. Hoe meer de makelaar van de vraagprijs afhaalt hoe meer hij verdient. Lijkt mij een fair deal.

 

Hypotheek

De meeste mensen hebben een hypotheek nodig als ze een huis kopen. De hypotheekadviseur zal dan advies- en bemiddelingskosten in rekening brengen. De hoogte van deze kosten kunnen enorm verschillen. Zo kan je bijvoorbeeld bij Moneyou online je hypotheek afsluiten. De kosten zijn dan een stuk lager dan bijvoorbeeld een full service advieskantoor. Omdat je niet dagelijks een hypotheek afsluit en het om veel geld gaat, is het verstandig om goed te onderzoeken wat het beste bij je past.

 

Nationale Hypotheek Garantie

Sinds dit jaar wordt er een onderscheid gemaakt tussen huizen zonder energiebesparende voorzieningen en met. Zonder energiebesparende voorzieningen bedraagt de maximale hypotheekgarantie € 247.450 en heeft je huis wel energiebesparende voorzieningen dan bedraagt deze € 259.700.

Het grote voordeel van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is dat je korting krijgt op je hypotheekrente. Helaas betaal je wel eenmalig 1% over wat je leent. Er zijn allerlei regeltjes rondom NHG, laat je hierover goed informeren. Een goede website voor meer informatie is van het NHG zelf.

 

Taxatie

Heb je een hypotheek nodig om het huis te kopen dan ontkom je niet aan een taxatierapport. Een taxatie wordt vrijwel altijd voor een vast bedrag uitgevoerd.

In een taxatierapport staat hoeveel het huis waard is zodat je zeker weet dat je niet te veel hebt betaald, maar de taxateur doet meer. Zo kijkt hij of de erfgrenzen overeenkomen met de werkelijkheid en of er geen bijzondere rechten verleend zijn (aan bijvoorbeeld de buren) of dat er juist beperkingen zijn opgelegd. Toch best wel handig om te weten. Meer weten? Lees dan deze blog “De werkelijke waarde van je woning is

 

Overbruggingskrediet

Ga je een huis kopen zonder dat je je “oude” huis al hebt verkocht dan moet je een zogenaamde Overbruggingskrediet afsluiten. Dit is een tijdelijke lening, zodra je je huis hebt verkocht, moet je direct het overbruggingskrediet aflossen. Naast advieskosten betaal je soms ook notariskosten.

 

Goed nieuws!

Het goede nieuws is dat sommige kosten aftrekbaar zijn, zoals;
– de kosten voor bemiddeling en advies voor je hypotheek,
– de notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte,
– heb je een taxatie laten maken voor je hypotheek dan zijn deze kosten aftrekbaar,
– de kosten van de aanvraag van een Nationale Hypotheek Garantie.

Op de site van de belastingdienst vind je heldere informatie over wat wel en niet aftrekbaar is als je een huis hebt gekocht.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ronald Barends
Load More In Kopen / Verkopen

Facebook Comments

Check Also

Interview met award winning fotograaf Tom Tomeij

Echt goede foto’s van je huis kunnen het ...

Over Huislijn.nl

Werkt met 2.500 makelaars samen
Toont actueel en up to date woonaanbod
Meer dan 100.000 unieke huizen
1 miljoen bezoeken per maand

Start nu met zoeken

Huislijn op Facebook

Vind jouw huis op Huislijn.nl