Hoe pas ik mijn huis aan voor later?

Steeds meer 65-plussers hebben een eigen huis. Eind jaren negentig was dat ongeveer 30% van de ouderen. In 2008 groeide dit naar 45 procent en in 2015 was dat de helft. Voor deze groep is het belangrijk om veilig en comfortabel in hun huis te kunnen blijven wonen. 

Maar hoe doe je dat? De mogelijkheden om je woning aan te passen voor later zijn tegenwoordig gelukkig vrijwel eindeloos. Moderne hulpmiddelen maken het mogelijk dat je bovendien veel minder een beroep hoeft te doen op familie, vrienden, buren en/of zorgverleners.

Geleidelijk de woning aanpassen

Ouderdom komt met gebreken, zo luidt het spreekwoord. Naarmate de jaren verstrijken wordt het langzaamaan steeds lastiger om huishoudelijke taken uit te voeren. Aanpassingen aan de woning worden daarom vaak geleidelijk doorgevoerd. Het begint met het verwijderen van drempels of het plaatsen van een opvangbak achter de brievenbus zodat je niet meer hoeft te bukken om de post op te rapen. Denk ook aan maatregelen zoals een antislipvloer in de badkamer of een verhoogd toilet. Krijgen de lichamelijke beperkingen de overhand en wordt de bovenverdieping onbereikbaar? Dan is een traplift een perfecte manier om van het hele huis gebruik te kunnen blijven maken.

Kleine aanpassingen in huis

Vaak dienen de eerste klachten zich aan door het lastiger kunnen bukken of reiken naar bepaalde producten. Aanpassingen richten zich daarom aanvankelijk vaak op het zo min mogelijk hoeven bukken en vervolgens het voorkomen van vallen. Een val kan immers grote gevolgen hebben. Als ook de bediening van kranen lastig wordt, kunnen deze vervangen worden door eengreepsmengkranen, die eenvoudig en licht te bedienen zijn. Kranen krijgen een beveiliging tegen het risico op verbranding door te heet water. De badkamer wordt voorzien van antislipmatten en drempels worden zoveel mogelijk weggenomen. De doucheglijstang wordt verder in hoogte verstelbaar, zodat ook zittend douchen mogelijk en comfortabel is.

Grote aanpassingen in huis

Naarmate je ouder wordt zijn soms aanzienlijke bouwkundige ingrepen noodzakelijk. Doorgangen kunnen worden verbreed, de badkamer voorzien van speciale antisliptegels, nieuwe kranen en verhoogd sanitair en zelfs een instapbad zijn mogelijk. Steunen in de douche, hal en gang bieden houvast tijdens het lopen. Ook in de keuken zijn vaak aanpassingen nodig, zoals het verwijderen van onbereikbaar geworden bovenkastjes en het omwisselen van onderkastjes door varianten met keukenlades. Apparatuur wordt vervangen of beveiligd zodat ongelukken zoveel mogelijk voorkomen worden.

Veel ouderen verhuizen uit nood naar de benedenverdieping, omdat traplopen een probleem is geworden. Met een traplift kom je echter eenvoudig boven en weer beneden. Ook als je een huurwoning hebt, kan een traplift probleemloos geplaatst worden. Vaak ziet men op tegen de hoge kosten van een dergelijk hulpmiddel, maar tegenwoordig bestaan er ook aanbieders van zeer betaalbare gebruikte trapliften.

In de toekomst wordt je woning slim!

Door middel van moderne technologie zal het langer of misschien zelfs wel altijd thuis kunnen blijven wonen voor steeds meer mensen bereikbaar worden. In de nabije toekomst zal de dokter op afstand je vitale gegevens op afstand kunnen bewaken, een robotstofzuiger je woning schoonhouden en kun je veel apparaten en verlichting in huis met spraak bedienen. Ook de boodschappen worden eenvoudig besteld en bij je thuis in de koelkast gezet. Je hoeft veel minder zelf te doen: de slimme thermostaat regelt de temperatuur automatisch, de gordijnen openen en sluiten vanzelf en de voordeur opent zonder dat je daarvoor hoeft op te staan voor de mensen die je vooraf toegang geeft.

De mogelijkheden worden steeds uitgebreider en woningen comfortabeler. De scheidslijn tussen een aangepaste en slimme woning zal vervagen door de opkomst van domotica, die het leven ook voor ouderen aanzienlijk comfortabeler zullen maken en hen in staat stellen zo lang mogelijk thuis te blijven genieten.

Thomas Perik
Thomas Perik

Thomas schrijft met veel plezier artikelen over allerlei onderwerpen. Op Huislijn.nl schrijft hij over de mogelijkheden om je woning aan te passen, zodanig dat je er comfortabel en veilig kunt blijven wonen. Ook als je wat ouder bent.

Artikelen: 1