Kan ik een huis huren?

Iedereen wilt prettig wonen, in een huis dat past bij je leven en je financiële situatie. Dat kan in een koopwoning zijn of in een huurwoning. Of je in aanmerking komt voor een huurhuis hangt van verschillende factoren af. Wij zetten ze graag voor je op een rij.

Wonen speelt een grote rol in je leven en het vraagt veel van je inkomen. Een huis kopen is een goede investering, maar er zijn goede redenen om juist te huren. Het kan zo zijn dat je niet in aanmerking komt voor een hypotheek vanwege je financiële situatie. Het flexibele karakter van huren kan meer passen bij jouw situatie, wellicht moet je geregeld verhuizen voor je werk. Ook geeft een huurwoning minder zorg, je hoeft de kosten voor het onderhoud immers niet zelf te dragen.

De woningbouwstichting

Iedere gemeente heeft sociale huurwoningen. Deze woningen worden beheerd door een stichting. Om in aanmerking te komen voor een dergelijke woning, wordt er een wachtlijst gehanteerd. Ook is er vaak een bovengrens wat betreft inkomen. Omdat het sociale woningbouw betreft, willen ze deze huizen beschikbaar houden voor mensen die een modaal of beneden-modaal inkomen hebben. In grotere gemeenten moet je soms meer dan 10 jaar wachten op een eengezinswoning.

Particulier huren

Het aanbod particuliere huurwoningen is de laatste jaren flink gestegen. Na de huizencrisis zaten veel mensen met twee huizen; het nieuwe huis was al gekocht het “oude” huis was nog niet verkocht. Tijdelijk verhuren maakt dan dat de eigenaar de dubbele hypotheek kan dragen. Het nadeel van een dergelijke constructie is dat je als huurder weinig zekerheid hebt. Zorg dat in het huurcontract duidelijk wordt vastgelegd wat de opzegtermijn van de verhuurder is.

Er zijn ook mensen die huizen kopen om ze vervolgens verhuren. De huurprijzen liggen vaak flink boven de sociale woningbouw, maar snelheid en flexibiliteit is gegarandeerd. Om henzelf zekerheid te geven, wordt er inzicht gevraagd in jouw of jullie inkomen. De verhuurder gaat uit van een percentage van je inkomen dat je kwijt mag zijn aan de huur, zo houd je genoeg over om prettig van te leven. Deze percentages liggen niet vast, een verhuurder kan hier zelf invulling aan geven. Zorg dat je je goed laat informeren en neem het contract zeer nauwkeurig door. Je bent als huurder van een particuliere woning niet automatisch zo goed beschermd als in de sociale sector. Neem hierin dus goed verantwoordelijkheid.

Waar vind ik een huurwoning?

Verhuur makelaar

Er zijn verschillende wegen om een particuliere huurwoning te vinden; via-via, via social media, op Marktplaats of op gespecialiseerde websites. Huislijn.nl is zo’n website. Wij brengen aanbieders en zoekers bij elkaar. Door filteropties kan je eenvoudig je wensen aangeven. Want uiteindelijk zoeken we allemaal een huis dat past en dat voelt als een warme deken.

Update over het huren van een huis in Nederland:

Schaarste op de huurmarkt: Er is nog steeds sprake van een hoge vraag naar huurwoningen in Nederland, vooral in populaire steden zoals Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Dit leidt tot schaarste op de huurmarkt plus hogere huurprijzen.

Regulering van de huurprijzen: De huurprijzen van sociale huurwoningen worden gereguleerd door de overheid, waarbij er maximale huurprijzen zijn gebaseerd op het puntensysteem (Woningwaarderingsstelsel). Voor particuliere huurwoningen gelden geen maximale huurprijzen en mogen huurders en verhuurders vrij onderhandelen over de huurprijs.

Nieuwe huurwetgeving: Per 1 juli 2021 is de nieuwe huurwetgeving van kracht. Zoals de invoering van de Wet Eenmalige Huurverlaging voor huurders met een laag inkomen en hoge huurprijs, en de Wet Maximering Huurprijsverhogingen voor huurders met een middeninkomen.

Toename van tijdelijke huurcontracten: Er is een toename van het gebruik van tijdelijke huurcontracten, zoals de kortdurende huurovereenkomst (voor maximaal 2 jaar) en de campuscontracten (voor studentenhuisvesting). Dit heeft geleid tot minder huurbescherming voor huurders.

Versterking van huurbescherming: Er zijn ook maatregelen genomen om de huurbescherming van huurders te versterken, zoals de invoering van de Wet Doorstroming Huurmarkt die beoogt de doorstroming op de huurmarkt te bevorderen en de positie van huurders te verbeteren.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ik ben Ronald Barends, directeur en eigenaar van Huislijn.nl, een platform dat maandelijks door 800.000 woningzoekenden wordt bezocht. Dankzij de samenwerking met vele makelaars bieden we een actueel en overzichtelijk aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen, waarmee Huislijn.nl een waardevolle bron is voor zowel makelaars als huizenzoekers. Naast mijn werk bij Huislijn.nl geef ik graag advies over het kopen en verkopen van een woning. Ook vind ik het leuk om af en toe wooninspiratie te delen en mensen te helpen bij het vormgeven van hun ideale woonomgeving. Mijn brede interesse in alles rondom wonen – van interieurtrends tot duurzame oplossingen – maakt me een veelzijdige partner voor iedereen met een passie voor wonen.

Artikelen: 317