Ook in de winter schijnt de zon!

Ik weet het… de winter is niet het meest aantrekkelijke seizoen om je huis te presenteren voor de verkoop. Zowel binnen in huis als buiten toont een woning minder aantrekkelijk. Dus dan maar wachten tot het voorjaar, totdat het buiten fraai groen wordt en de zon weer gaat schijnen? Nee hoor, als je er aan toe bent om je huis te verkopen en je je droomhuis op het oog hebt, dan is ook de winter een prima periode om je huis aantrekkelijk te presenteren.

 

Binnen

Die openslaande deuren naar de tuin die zomers zo aantrekkelijk zijn, daar is het in de winter te koud voor. Het kan zelfs zo zijn dat je de inrichting van de meubels in speciale winteropstelling hebt staan. Maar dat hoeft voor de verkoop helemaal niet erg te zijn.

In de winter kun je namelijk heel goed laten zien hoe heerlijk het is om dicht bij de open haard te zitten. Hoe gezellig je met z’n allen in de woonkamer kunt vertoeven. Hoe lekker je in de grote keuken met z’n allen kunt eten en samen zijn. En zo kan ik nog wel even door gaan.

In de winter zijn de behoeftes van kopers heel anders dan in de zomer. Je kunt daar prima op in spelen. Tijdens bezichtigingen en ook op de foto’s van je huis zoom je in op juist die winterse sfeerelementen. Maak je huis extra gezellig en stijlvol met mooie woonkleden, bijpassende kussens, extra veel kaarsen etc. etc.

 

Buiten

Je tuin is natuurlijk nu niet op z’n fraaist. Maar daar hebben gelukkig alle tuinen op dit moment last van. Kijkers houden daar als vanzelf rekening mee. Maar je kunt wel extra je best doen om je (winter)tuin aan te kleden met groen blijvende planten in potten of borders. Levend groen maakt zowel binnen- als buitenruimtes fris en aantrekkelijk.

 

Laat de zon stralenhuis verkopen in de winter

Vergeet ook niet dat in de winter de zon regelmatig schijnt. Hoewel de dagen kort zijn, kan de zon juist nu heel veel effect hebben. Bijvoorbeeld omdat het zonlicht niet wordt tegen gehouden door het vele groen in je tuin of in je straat. Juist die groene bomen kunnen in de zomer het zicht op je huis verbergen en veel schaduw creëren. In de winter heb je daar minder last van. Daarnaast staat de zon veel lager waardoor die veel dieper in je huis schijnt. Je huis wordt hierdoor extra verlicht.

Juist in deze periode is de zon dus zo belangrijk. Zowel op het moment van fotografie als tijdens bezichtigingen. De woning die ik laatst heb gefotografeerd, laat goed zien wat ik bedoel. De eerste heb ik genomen op een mistige en grijze dag. De tweede een dag later toen de zon volop scheen. Zie je het effect van de zon? En merk je ook hoe veel kleur een woning opeens krijgt, als de zon erop schijnt?

Heb je geen zonnige buitenfoto’s van je huis? Het is een kleine moeite om wel nieuwe buitenfoto’s te (laten) maken. En ook al is jouw tuin in de zomer veel mooier door al het groen en mooie bloemen. Als een koper nu een woning te koop ziet staan met een tuin volop in bloei, dan vraagt die zich wel af waarom de woning nu nog te koop staat. En of daar misschien iets mis mee is, gezien de langere verkooptijd.

Liesbeth Oldeman
Liesbeth Oldeman

ir. Liesbeth Oldeman is expert in woningpresentaties en Keurmerkstylist Vastgoed. Met haar bedrijf LO studio helpt zij huiseigenaren en makelaars met verkoopstyling en woningfotografie.

Daarnaast is zij docent bij de Vastgoedstyling Opleiding waar zij startende en ervaren verkoopstylisten opleidt tot specialisten in woningpresentatie.

Artikelen: 20