Het financiële aspect van een nieuw huis inrichten

Heb je een huis gekocht of gehuurd? Het is heerlijk om een nieuw huis te mogen inrichten, maar er zit natuurlijk wel een prijskaartje aan. We duiken in het financiële aspect van een huis inrichten.

 

Wat kost het?

Het is ontzettend lastig om een eenduidig antwoord te geven op de vraag wat het inrichten van je huis gaat kosten. Het hangt namelijk af van verschillende factoren:

  • Wat is er al aanwezig in het nieuwe huis?
  • Wat heb je zelf al of kun je van anderen krijgen?
  • Hoe duur is je smaak?
  • Hoe groot is je nieuwe huis?

 

Omdat je al snel onderschat wat je allemaal nodig hebt, kan het duurder uitvallen dan vooraf gedacht. Probeer verrassingen zoveel mogelijk te voorkomen door een Excel-bestand aan te maken met alles wat je denkt nodig te hebben en zet de geschatte prijs erbij, zodat je een idee van het kostenplaatje hebt.

 

Hoe kun je besparen op de inrichting?

Met onderstaande tips beperk je de schade zoveel mogelijk:

  • Als je iets leuks ziet, koop het dan niet meteen. Kijk altijd eerst even of het product misschien ergens anders goedkoper te krijgen is. Veel webshops hebben soortgelijke artikelen in hun assortiment, maar met wisselende prijzen. Kijk daarbij ook naar de verzendkosten van het product. Soms kan het goedkoper lijken, maar is dat het in de praktijk niet door het bedrag dat je voor de verzending moet betalen. Door het product niet direct te kopen geef je jezelf ook nog de tijd om te bepalen of je het wel écht wilt en voorkom je zo een impulsaankoop.
  • Het imago van tweedehands spullen is de afgelopen jaren enorm verbeterd. En dat is niet gek: je kunt op deze wijze echte pareltjes voor een habbekrats vinden. Toegegeven: je moet net iets beter zoeken, maar het kan wel enorm lonen.
  • Vraag familie of vrienden of zij nog spullen over hebben. Dat zit er namelijk dik in. Die spullen zijn wellicht niet altijd helemaal je smaak, maar je kunt het altijd later nog vervangen.
  • Een andere manier om wat extra budget te creëren, is het verkopen van je oude spullen. Zeker als ze nog in een goede staat verkeren, zou het zonde zijn om er niet een leuk zakcentje aan te verdienen. Er zijn genoeg online platforms waarop je je spullen kunt verkopen. Je kunt de verkoop bevorderen door goede foto’s in daglicht te maken en je producten van een duidelijke omschrijving voorzien. Uiteraard kun je je spullen ook offline verkopen, door bijvoorbeeld op een rommelmarkt te gaan staan.

 

Waar betaal je het van?

Het is uiteraard het beste om de spullen van spaargeld te kopen. Mocht je dat niet hebben, dan moet je naar andere oplossingen zoeken. Een andere manier om de inrichting van je huis te financieren is door geld te lenen. Dit kan van de bank zijn, maar ook van familie of vrienden. Een creditcard is eigenlijk geld lenen op korte termijn en kun je met spoed aanvragen. Dat is misschien niet geschikt voor een volledige inrichting of een enorme verbouwing, maar kan wel een beetje financiële ruimte geven.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99