De halogeenlamp verdwijnt, vanaf 2018 energielabel A of B.

Vanaf 2018 mogen alleen nog lampen met een energielabel A of B verkocht worden aan particulieren binnen de EU. Alle lichtbronnen die minder zuiniger zijn, mogen niet meer geproduceerd en verhandeld worden. Maar wat betekent dit voor jou en voor je huishouden? Wij zetten het even op een rijtje voor je.

 

Waarom dit verbod?

Het doel van de EU is het terugdringen van het energieverbruik onder Europese huishoudens. Een van de meest interessante energieverbruikers om op te bezuinigen is verlichting. Ieder huishouden maakt van deze energieverbruikers namelijk gebruik. Het verbannen van de minder zuinige lichtvarianten zal dan ook logischerwijs leiden tot een grote milieuontlasting. Daarom moeten vanaf 2018 lampen een energielabel A of B hebben.

 

Verbod geldt alleen voor huishoudelijke verlichting

Sinds september 2012 zijn gloeilampen al verboden binnen de EU. De gloeilamp was hiermee voorloper op de halogeenlamp die over 16 maanden verboden wordt. Halogeenlampen zijn zuiniger dan gloeilampen, maar gebruiken nog altijd veel meer energie dan spaarlampen en Ledverlichting.

Of je straks in 2018 helemaal geen gloei- of halogeenlampen meer mag gebruiken? Jawel, dat mag wel. Het verbod op gloeilampen geldt uitsluitend voor verlichting voor huishoudelijk gebruik. Verlichting met een speciale toepassing, zoals lampjes voor bijvoorbeeld naaimachines, koelkasten en ovens blijven wel toegestaan. Net als terrariumlampen en warmtelampen. Consumenten mogen ook kleinere lampen met een lager vermogen dan 7 watt blijven gebruiken. Denk aan kerstverlichting.

 

Verbod geldt enkel voor particuliere markt

Voor bedrijven geldt het verbod op halogeenlampen niet. Ook gloeilampen zijn voor zakelijk gebruik nog gewoon verkrijgbaar en legaal te koop. Je bedrijfshal verlichten kan dus nog gewoon met Tl-verlichting, en ook op kantoor kun je nog gewoon gebruikmaken van gloeilampen of halogeenlampen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het vervangen van deze verlichting door ledlampen of spaarlampen niet veel verstandiger is. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook omdat je ermee bijdraagt aan een beter milieu. En dat op een hele gemakkelijke, efficiënte manier.

 

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 101