Serieuze plannen om een tweede huis aan te schaffen?

Een tweede huis in het buitenland is de grote droom van heel veel Nederlanders. Dat blijkt alleen al uit het feit dat het tv-programma ‘Ik vertrek’ nu al tien jaar lang hoge kijkcijfers trekt. Dromen over je tweede huis is natuurlijk geweldig: weekendjes met vrienden, een tweede ’thuis’ voor je kids, een deel van het jaar in het buitenland wonen na je pensioen. Als je serieus overweegt om een tweede huis in het buitenland te kopen, ben je hier aan het goede adres om meer te weten te komen.

 

Elk jaar naar je huis

Als je een tweede woning in het buitenland koopt, wil je daar hoogstwaarschijnlijk ook een hoop gebruik van maken. Het zou zonde zijn als je minder dan eens per jaar er naartoe gaat. Daarom moet je goed bedenken of het je wel trekt om vaak dezelfde plaats te bezoeken. Als je vakantie juist zo lekker vindt omdat je dan telkens een nieuw land of nieuwe regio kunt ontdekken, is een tweede huis misschien niets voor jou. Maar als je je plekje helemaal gevonden hebt en er geen genoeg van kunt krijgen, is een huis een leuke en goede investering.

 

Investeren in een tweede woning

Uiteraard is een tweede woning niet alleen ontzettend leuk als tweede thuis en als project, het is ook een grote investering. Bedenk daarom hoe belangrijk het investering aspect voor jezelf is. Investeren in stenen betekent niet altijd een hoog rendement. Het is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden dat huizenprijzen niet altijd stijgen. Zeker in het buitenland, bijvoorbeeld Spanje, zie je dat het hard kan gaan met het kelderen van prijzen. Zorg er daarom voor dat je voornaamste reden om een huis in het buitenland aan te schaffen het plezier is. Om op de tweede plaats meer zeker te stellen dat het tevens een gezonde investering is, kun je overwegen je huis te verhuren als je er zelf niet bent.

 

De eerste stappen richting de aanschaf van een tweede huis

Een huis in het buitenland zoeken is over het algemeen meer werk dan in Nederland. Dat komt zowel door de fysieke afstand als de mindere kennis van hoe het er in een ander land aan toe gaat. Het is handig om ter plaatse een adviseur te helpen die je kan vertellen hoe het zit met regelgeving. Alleen een makelaar in de arm nemen is vaak onvoldoende. En dan beginnen de keuzes: zodra je de regio hebt bepaald, moet je het budget bepalen. En welk type huis heeft de voorkeur; wil je een huis kopen in Oostenrijk in een mooi skigebied, of liever een boerderij in Toscane die je zelf op gaat knappen?

 

 

Een hypotheek op je tweede woning

Is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten voor een huis dat niet de hoofdwoning wordt? Over het algemeen kan dat gelukkig, omdat je net als bij je eerste woning het huis als onderpand hebt. Het is echter lastiger dan het afsluiten van je eerste hypotheek in Nederland. Dat komt voornamelijk omdat de twee hypotheken in een lastige situatie belanden als jij je betalingsverplichting niet na komt: welke bank kan dan welk gedeelte opeisen?

 

Houd er rekening mee: geen hypotheekaftrek op je tweede woning

Als je een hypotheek op je tweede huis in het buitenland afsluit, moet je er van bewust zijn dat de hypotheekrente hier niet geldt. Omdat dit huis niet je hoofdwoning is, is de rente niet fiscaal aftrekbaar. Dit kan een groot verschil maken voor je budget.

Branson Atterbury
Branson Atterbury

Branson Atterbury is Director bij Kristall Spaces AG. Kristall Spaces is gespecialiseerd in het ontwikkelen en bouwen van vakantiehuizen in Europa.

Artikelen: 2