Stijlvolle verlichting voor je woonkamer

Wanneer je pas bent verhuisd, kom je erachter dat veel van je oude verlichting eigenlijk niet echt past in je nieuwe huis. Je komt in een ander huis dat een andere woonstijl, inrichting en verlichting behoeft. Ook als je niet verhuist, komt er een moment dat je eens grondig je verlichting moet nakijken. Is alles nog wel up-to-date? Of wordt het zo langzamerhand eens tijd voor iets nieuws? En zo ja, wat kies je dan? Hoe vind je de juiste stijlvolle verlichting voor de woonkamer? Lampenonline.com geeft vijf praktische tips die jou helpen bij het vinden van de perfecte verlichting voor je woonkamer.

 

Tip 1: maak een schema of lichtplan

Vooral in het geval van een verhuizing is het zinvol een lichtplan op te stellen. Je kunt daarop dan aangegeven waar de lichtpunten zitten en of je ze ook op deze plaatsen wilt laten. Je kunt dan ook nieuwe lichtbronnen intekenen, bijvoorbeeld een extra hanglamp of muurlampen. Maar ook als je niet gaat verhuizen, kan dit bijzonder nuttig zijn: zo weet je zeker dat je geen lampen over het hoofd ziet en dat je alles in één keer grondig kunt checken.

Tip 2: vervangen voor LEDs?

Wanneer je bestaande verlichting gaat vervangen, zou je LED-verlichting in overweging kunnen nemen. Deze verlichting is bijzonder energiezuinig, efficiënt en bespaart je flink wat geld. LEDs geven in principe hetzelfde warme, gezellig licht als andere verlichting, maar kan wel beter worden afgesteld. Er zijn meer mogelijkheden in de felheid van de lamp en ze zijn vaak dimbaar. Ga je geen lampen vervangen, maar geheel nieuwe verlichting ophangen? Dan is het sowieso verstandig om direct te kiezen voor LED-verlichting!

Tip 3: welke typen verlichting?

Je hebt veel verschillende typen verlichting, allemaal geschikt voor verschillende situaties en ruimtes. Wil je stijlvolle verlichting in de woonkamer, dan kies je meestal voor een mooie hanglamp boven de eettafel, een plafondlamp boven de salontafel en eventueel wandverlichting voor extra sfeer. Ook een staande lamp kan een mooie oevoeging zijn voor bijvoorbeeld jouw favoriete leeshoekje.

Tip 4: armaturen

Hoe stijlvol je verlichting is, hangt voor een deel af van je inrichting. Natuurlijk kun je kiezen voor een hypermoderne lamp, maar dat kan alleen als ook de rest van je inrichting een moderne uitstraling heeft. Bekijk dus eerst je woonstijl en pas daar de keuze voor verlichting op aan. Vooral in modernere woningen zien we vaak strakke, stijlvolle verlichting met armaturen die voorzien zijn van vaste LEDs. In de industriële woonstijl zie je vaker robuuste lampen van natuurlijk materiaal met vervangbare LEDs. Elke woonstijl heeft zijn eigen verlichtingsstijl en als zodanig zal je dus passende armaturen moeten zoeken. 

https://nl.pinterest.com/pin/538109855453032993/

Tip 5: heb vertrouwen in jezelf

Je hebt nu eenmaal heel veel keus, zowel in het aanpassen van je lichtplan als in de keuze van lichtbron en armaturen. Er zijn mensen die hierdoor in paniek raken en het vertrouwen verliezen in hun eigen keuzes. Niet doen! Je weet zelf het beste wat jij mooi vindt en wat voor jou belangrijk is. Als dat betekent dat je moeder een afkeurende blik werpt op die mooie, stijlvolle hanglamp die je net hebt opgehangen: so be it! Heb vertrouwen in jezelf en laat je niet door
anderen te veel sturen en in een bepaalde richting duwen. Overigens, als je het echt niet meer weet kun je natuurlijk altijd nog advies vragen aan familieleden of vrienden.

Waarschijnlijk is de laatste tip de belangrijkste tip die we je kunnen meegeven in et zoeken naar nieuwe stijlvolle verlichting voor de woonkamer. Zorg ervoor dat jij degene bent die tevreden eindigt met mooie verlichting! Er zullen
altijd mensen in je omgeving zijn die een andere smaak of voorkeur hebben, maar jij bent degene die in dit huis woont en deze verlichting kiest. Stel dus vol goede moed je nieuwe lichtplan op en gá ervoor: die stijlvolle verlichting voor je woonkamer komt helemaal in orde!

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.

Artikelen: 92