De zin en onzin van een lichtplan

Licht speelt een belangrijke rol in ons leven.

Mensen zijn vrolijker op een zonnige, lichte dag en meer terneergeslagen op een donkere regenachtige dag. Licht heeft niet alleen buiten effect op hoe je je voelt, dat geldt ook voor binnen. Toch blijft een goed lichtplan een ondergeschoven kindje in de inrichting van ons huis.

Het is tijd om daar verandering in aan te brengen!

 

Waar plaats je de lichtpunten

In verschillende situaties heb je verschillend licht nodig, dat wordt ook duidelijk aan de hand van deze praktijkvoorbeelden:

 

  • Wie heeft er nooit zijn hoofd gestoten aan de lamp boven de eettafel? Juist ja. Het is dus verstandig om na te denken over hoe hoog je de eettafel lampen wilt hebben. Daarnaast is het handig om het licht te kunnen dimmen. Tijdens het avondeten, of het diner als je het zo noemen wilt, is het gezellig om wat zachter licht te hebben. Maar aan dezelfde tafel kun je ook knutselen, puzzelen, naaien of maakt je kind zijn of haar huiswerk. In zo’n geval is het juist prettig om wat feller licht te hebben.

 

  • Boven de salontafel hangt meestal een lamp. Een prima plek natuurlijk en over het algemeen niet zo’n bespreekgeval. Behalve als je samen op de bank zit en de één tv wil kijken en de ander wil lezen. Heb je die discussie thuis wel eens gehad? Een extra lichtpunt die je naar verschillende plekken kunt richten, is dan toch wel heel fijn. Dat gaat gemakkelijk met staande lampen.

 

  • Een ongezellig kaal hoekje kun je makkelijk een leuke bestemming geven door het plaatsen van een echte eyecatcher. Dat kan een kunstwerk zijn, een plant of een leuke lamp. Kies voor een staande lamp, een wandlamp of voor een hangende variant. Check wel even of het een hoekje is waar je regelmatig moet stoffen, want je wilt vast niet dsmart homeat de spot gericht is op de stofdraden.

 

Slimme lampen

Er zijn allerlei apps om de kleur van je lampen aan te passen. Super leuk om mee te spelen en om uit te proberen. De sfeer in je interieur verandert mee met de kleur die je kiest. Je zult merken dat je je eigen favorieten gaat krijgen.

 

Ook kun je de lichten op afstand aan of uit zetten en kun je een programma voor je lichtplan instellen zodat ze om een bepaalde tijd aan en uit gaan. Dat houdt meteen de inbrekers buiten de deur, omdat het lijkt alsof er iemand thuis is.

 

Het milieu

Naast alle tips die je in dit blog hebt kunnen lezen, moet je tot slot ook zeker even nadenken over energiezuinige lichtbronnen om op die manier je steentje bij te dragen aan een duurzaam milieu. De ledlamp is daar uitermate geschikt voor. Op een goede 2e en 3e plaats komen de tl-lampen en de spaarlampen. Kies je voor dit type lampen, dan kun je op een verantwoorde en milieubewuste wijze genieten van het lichtplan in je huis!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207